Masa z białej czekolady – przepis

AutorMagda
Ocena

ciasto z biala czcekolada

Ilość1 Porcja

Chcąc się oderwać od tradycyjnych przepisów, w których wykorzystuje się głównie gorzką lub mleczną czekoladę, warto sięgnąć po trzecią opcję - białą czekoladę. Dużo słodsza, ale nie można odmówić jej aromatu i zmysłowego smaku. Rzadko używana w wypiekach, teraz ma okazję stać się gwiazdą wieczoru. Wypróbuj przepis na masę z białej czekolady.

 Na przyjęciach stałe miejsca grzeją serniki, makowce i szarlotki. Czas na odmianę. Delikatny smak białej czekolady możesz wykorzystać w produkcji tortów, ale również zwykłych, codziennych ciast. Niech nie ogranicza Cię wyobraźnia. Spróbuj domową masę z białej czekolady i daj się porwać czekoladowemu szaleństwu.

Przepis na masę z białej czekolady

Składniki:

  • śmietana kremówka 30%
  • 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel
  • śmietana w proszku
  • żelatyna

Przygotowanie idealnej masy z białej czekolady

Przygotowanie masy należy rozpocząć na trzy dni przed użyciem w cieście.

Pierwszego dnia wieczorem w garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej połamane białe czekolady.

Nie gotuj. Lekko podgrzej i mieszaj aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną czekoladę wstaw do lodówki, żeby się schłodziła.

Drugiego dnia łyżeczkę żelatyny rozpuść we wrzącej wodzie. Nie doprowadź do wrzenia, żeby nie straciła swoich właściwości. Wyciągnij zimną masę z lodówki i ubij. W trakcie ubijania dodaj śmietanę w proszku, a następnie żelatynę.

Masa z białej czekolady jest gotowa do użycia.

Sposoby na czekoladowe szaleństwo

Tak przygotowaną masę z białej czekolady możesz wykorzystać w dekoracji tortów, babeczek i ciast. Wystarczy, że rozprowadzisz warstwę masy na wypieku przy wykorzystaniu rękawa cukierniczego lub reklamówki z uciętym rogiem.

Słodka czekoladowa masa może również stanowić część nadzienia ciast. Wystarczy, że na nasączony biszkopt położysz warstwę kwaśnego dżemu a na to masę z białej czekolady. Kwaskowatość domowych powideł przełamie słodycz czekolady i sprawi, że goście chętnie sięgną po dokładkę.

Wariacje na temat białej czekolady

Szukasz czegoś, co sprawi, że mocniej zabiją serca? A może chcesz sprawić, że słodycz czekolady będzie jeszcze bardziej wyczuwalna?

Ciekawym pomysłem jest dodanie szczypty ostrej papryki. Słodko-pikantna masa z białej czekolady z pewnością zaskoczy konsumentów. Taki duet przypadnie do gustu smakoszom ostrej kuchni. Nie żałuj ciasta dzieciom. Ich na pozór delikatne podniebienia uwielbiają mocne wrażenia. Tylko uważaj na ilość ostrego dodatku. Jeśli przesadzisz Twój wypiek będzie do wyrzucenia.

A co powiesz na owoce w białej czekoladzie? Popularne wiśnie mogą smakować równie dobrze w białym wydaniu. Ich kwaskowaty smak z łatwością poskromi słodka czekolada. Wystarczy, że do przygotowanej masy z białej czekolady dodasz wydrylowane, świeże lub rozmrożone wiśnie. Taką mieszanką nadziej biszkopt, a sprawisz, że dzieci nie będą mogły się oderwać.

A może tradycyjne muffiny ze słodką niespodzianką? Po upieczeniu klasycznych babeczek nałóż na górę warstwę masy z białej czekolady i udekoruj owocami. Taki pomysł sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju przyjęciach.

Ingredients

Directions

Masa z białej czekolady – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *