Kruche ciasteczka o smaku czekoladowym – niezawodny smak tradycji

AutorMagda
Ocena

Idealny deser do kawy albo na spotkanie ze znajomymi, a także na każdą okazję i… zupełnie bez okazji? Odpowiedź jest prosta: kruche ciasteczka czekoladowe. Aromatyczne, słodkie, a jednocześnie niesamowicie chrupiące. Można się zakochać. Teraz wcale nie musisz polegać na tych dostępnych w sklepie. Wyczaruj własne. To prostsze niż myślisz. Sprawdź łatwy przepis!

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania20 minutCzas gotowania15 minutCałkowity czas35 minut

Kruche ciasteczka czekoladowe to jedne z tych łakoci, którymi zajada się niemal cały świat. Kochają je Amerykanie, Brytyjczycy, ale i Polacy. Dobra wiadomość jest taka, że ten deser przygotujesz bez większych problemów i wprawisz w zachwyt swoich bliskich. W jaki sposób? Zobacz!

Kruche ciasteczka czekoladowe – składniki

Aby wyczarować takie ciasteczka, potrzebujesz:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 150 g (ok. ¾ szklanki) cukru,
  • 3-4 pełne łyżki kakao ciemnego,
  • 300 g mąki pszennej typu 400 (opcjonalnie mąki pełnoziarnistej, jeżeli chcesz otrzymać bardziej „zbożową” wersję),
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3/4 tabliczki czekolady klasycznej 64% E.Wedel.

Jak przygotować kruche ciasteczka czekoladowe krok po kroku?

  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę przy pomocy miksera na wysokich obrotach.
  2. Mieszając na wolniejszych obrotach, dodawaj sypkie składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
  3. Kiedy składniki połączą się w gładką, jednolitą masę, wyłącz mikser i dodaj drobno posiekaną czekoladę.
  4. Wymieszaj delikatnie łyżką.
  5. Na blaszce posmarowanej delikatnie tłuszczem ułóż papier do pieczenia i wykładaj na niego masę dużą łyżką.
  6. Zachowaj odpowiednie odstępy między ciastkami – podczas pieczenia urosną.
  7. Rozgrzej piekarnik do ok. 175⁰
  8. Włóż blachę z ciastkami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut (grzanie góra-dół). Obserwuj wypiek, aby się nie przypalił.
  9. Idealne ciastka tuż po upieczeniu są delikatnie miękkie. Kiedy ostygną, stają się idealnie kruche, ale nie wysuszone.

Swoje kruche ciasteczka czekoladowe możesz również oczywiście urozmaicić, dostosowując przepis do własnych gustów. Dobre pomysły to np.:

  • zamienienie części gorzkiej czekolady na białą lub mleczną – dzięki nim kruche ciasteczka czekoladowe nabiorą jeszcze więcej słodyczy,
  • dodanie do masy ulubionych bakalii – świetnie sprawdzą się np. suszona żurawina, rodzynki czy drobno posiekane orzechy,
  • urozmaicenie masy dodatkiem kilku kropli olejku waniliowego lub migdałowego, które podbiją słodki smak i dodadzą deserowi wyjątkowo kuszącego zapachu,
  • wzbogacenie masy na ciasteczka kilkoma łyżeczkami kawy lub łyżeczką cynamonu – wówczas deser nabierze jeszcze bardziej wielowymiarowego smaku.

Pamiętaj, że gotowe ciastka możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem, aby prezentowały się jeszcze bardziej atrakcyjnie. A jeśli będziesz je przechowywać w szczelnym słoiku, zachowają swoją kruchość przez kolejnych kilka dni. Zabierz je ze sobą do pracy albo włóż do dziecięcego lunchboxa. Będą idealnym podwieczorkiem i uzupełnieniem każdego posiłku. To deser, który Twoi bliscy pokochają!

Ingredients

Directions

Kruche ciasteczka o smaku czekoladowym – niezawodny smak tradycji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *