Lubisz kruche ciasteczka z czekoladą? To raczej pytanie retoryczne – w końcu niewiele jest osób, które odmawiają sobie słodkości, zwłaszcza tych wykonanych z dodatkiem naprawdę dobrej, aksamitnej czekolady. A co, jeśli ten smak możesz jeszcze bardziej wzbogacić, dodając do niego nutkę egzotyki? Taki efekt osiągniesz, przygotowując ciasteczka kokosowe. Zobacz, jak je przyrządzić i dlaczego warto.
Najważniejszy etap to połączenie ze sobą masła, jajek oraz cukru – powinna z nich powstać gładka i puszysta masa. Włóż w jej ucieranie dużo serca i działaj cierpliwie. Dzięki temu Twoje ciasteczka nabiorą kruchości, a zarazem lekkości.
Do dobrze ubitej masy dodawaj stopniowo mąkę, a następnie wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Możesz również wzbogacić ją o kilka kropli olejku waniliowego albo świeże ziarenka wanilii prosto z laski.
Na koniec do masy dodaj posiekaną drobno czekoladę.
Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i schłodź przez ok. godziny w lodówce.
Czas na rozwałkowanie ciasta – niezbyt cienko – i wykrojenie ciasteczek.
Gdy będą gotowe, piecz je na pergaminie w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 min.
Na koniec możesz je ozdobić świeżymi wiórkami kokosa i czekolady.