Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą

AutorMagda
OcenaTrudnośćŁatwy

Lubisz kruche ciasteczka z czekoladą? To raczej pytanie retoryczne – w końcu niewiele jest osób, które odmawiają sobie słodkości, zwłaszcza tych wykonanych z dodatkiem naprawdę dobrej, aksamitnej czekolady. A co, jeśli ten smak możesz jeszcze bardziej wzbogacić, dodając do niego nutkę egzotyki? Taki efekt osiągniesz, przygotowując ciasteczka kokosowe. Zobacz, jak je przyrządzić i dlaczego warto.

Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania40 minut

Choć kokos, zwłaszcza w postaci wiórków, kojarzy się przede wszystkim z posypką, która trafia np. na polewę czekoladową sernika czy innych deserów, możesz go również wykorzystać w masie do pieczenia. Poznaj przepis na ciasteczka tego typu i zobacz, jak świetnym połączeniem mogą być kokos i czekolada!

Składniki na czekoladowe ciasteczka z kokosem

Oczywiście przepisów na ciasteczka kokosowe możesz znaleźć dziesiątki – istnieje więcej niż jeden dobry sposób, aby tego egzotycznego orzecha wykorzystać do przyrządzenia fantastycznej przekąski do kawy i nie tylko. Tu znajdziesz jedną z ciekawych wersji – takich, które przywodzą na myśl karaibskie rytmy. Z przyrządzeniem tego specjału poradzisz sobie nawet jeśli w kuchni spędzasz mało czasu.

Co potrzebujesz, aby powstały te wyjątkowe ciasteczka? Przepis na całą blachę uwzględnia:

 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej. Najlepiej sprawdzi się mąka tortowa. Jeśli jednak chcesz przyrządzić deser w wersji „fit”, zdecyduj się na tę z pełnego przemiału. Wówczas ciasteczka kokosowe będą miały bardziej „orzechowy” posmak
 100 g wiórków kokosowych, a więc całkiem sporo. Dzięki temu smak kokosa będzie wyraźnie wyczuwalny
 3/4 szklanki cukru. Jeśli używasz brązowego, możesz wykorzystać nieco więcej (np. 7/8 szklanki)
 140 g prawdziwego masła
 2 jajka
 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody
 100 g czekolady dobrej jakości

Jaką czekoladę wybrać? Wybór należy do Ciebie:

  • w wytrawnej wersji najlepiej sprawdzi się czekolada deserowa,
  • najpopularniejsze są ciasteczka kokosowe z łagodną czekoladą mleczną,
  • najsłodsza i najdelikatniejsza wersja ciastek to ta z czekoladą białą.

Pamiętaj: możesz też pomieszać kilka typów czekolady, aby uzyskać jeszcze ciekawszy efekt!

Sposób przygotowania kruchych ciasteczek z czekoladą i kokosem

1

Najważniejszy etap to połączenie ze sobą masła, jajek oraz cukru – powinna z nich powstać gładka i puszysta masa. Włóż w jej ucieranie dużo serca i działaj cierpliwie. Dzięki temu Twoje ciasteczka nabiorą kruchości, a zarazem lekkości.

2

Do dobrze ubitej masy dodawaj stopniowo mąkę, a następnie wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Możesz również wzbogacić ją o kilka kropli olejku waniliowego albo świeże ziarenka wanilii prosto z laski.

3

Na koniec do masy dodaj posiekaną drobno czekoladę.

4

Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i schłodź przez ok. godziny w lodówce.

5

Czas na rozwałkowanie ciasta – niezbyt cienko – i wykrojenie ciasteczek.

6

Gdy będą gotowe, piecz je na pergaminie w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 min.

7

Na koniec możesz je ozdobić świeżymi wiórkami kokosa i czekolady.

Ingredients

 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej. Najlepiej sprawdzi się mąka tortowa. Jeśli jednak chcesz przyrządzić deser w wersji „fit”, zdecyduj się na tę z pełnego przemiału. Wówczas ciasteczka kokosowe będą miały bardziej „orzechowy” posmak
 100 g wiórków kokosowych, a więc całkiem sporo. Dzięki temu smak kokosa będzie wyraźnie wyczuwalny
 3/4 szklanki cukru. Jeśli używasz brązowego, możesz wykorzystać nieco więcej (np. 7/8 szklanki)
 140 g prawdziwego masła
 2 jajka
 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody
 100 g czekolady dobrej jakości

Directions

1

Najważniejszy etap to połączenie ze sobą masła, jajek oraz cukru – powinna z nich powstać gładka i puszysta masa. Włóż w jej ucieranie dużo serca i działaj cierpliwie. Dzięki temu Twoje ciasteczka nabiorą kruchości, a zarazem lekkości.

2

Do dobrze ubitej masy dodawaj stopniowo mąkę, a następnie wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Możesz również wzbogacić ją o kilka kropli olejku waniliowego albo świeże ziarenka wanilii prosto z laski.

3

Na koniec do masy dodaj posiekaną drobno czekoladę.

4

Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i schłodź przez ok. godziny w lodówce.

5

Czas na rozwałkowanie ciasta – niezbyt cienko – i wykrojenie ciasteczek.

6

Gdy będą gotowe, piecz je na pergaminie w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 min.

7

Na koniec możesz je ozdobić świeżymi wiórkami kokosa i czekolady.

Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *