Lubisz kruche ciasteczka z czekoladą? To raczej pytanie retoryczne – w końcu niewiele jest osób, które odmawiają sobie słodkości, zwłaszcza tych wykonanych z dodatkiem naprawdę dobrej, aksamitnej czekolady. A co, jeśli ten smak możesz jeszcze bardziej wzbogacić, dodając do niego nutkę egzotyki? Taki efekt osiągniesz, przygotowując ciasteczka kokosowe. Zobacz, jak je przyrządzić i dlaczego warto.

Choć kokos, zwłaszcza w postaci wiórków, kojarzy się przede wszystkim z posypką, która trafia np. na polewę czekoladową sernika czy innych deserów, możesz go również wykorzystać w masie do pieczenia. Poznaj przepis na ciasteczka tego typu i zobacz, jak świetnym połączeniem mogą być kokos i czekolada!
Składniki na czekoladowe ciasteczka z kokosem
Oczywiście przepisów na ciasteczka kokosowe możesz znaleźć dziesiątki – istnieje więcej niż jeden dobry sposób, aby tego egzotycznego orzecha wykorzystać do przyrządzenia fantastycznej przekąski do kawy i nie tylko. Tu znajdziesz jedną z ciekawych wersji – takich, które przywodzą na myśl karaibskie rytmy. Z przyrządzeniem tego specjału poradzisz sobie nawet jeśli w kuchni spędzasz mało czasu.
Co potrzebujesz, aby powstały te wyjątkowe ciasteczka? Przepis na całą blachę uwzględnia:
Jaką czekoladę wybrać? Wybór należy do Ciebie:
- w wytrawnej wersji najlepiej sprawdzi się czekolada deserowa,
- najpopularniejsze są ciasteczka kokosowe z łagodną czekoladą mleczną,
- najsłodsza i najdelikatniejsza wersja ciastek to ta z czekoladą białą.
Pamiętaj: możesz też pomieszać kilka typów czekolady, aby uzyskać jeszcze ciekawszy efekt!
Sposób przygotowania kruchych ciasteczek z czekoladą i kokosem
Najważniejszy etap to połączenie ze sobą masła, jajek oraz cukru – powinna z nich powstać gładka i puszysta masa. Włóż w jej ucieranie dużo serca i działaj cierpliwie. Dzięki temu Twoje ciasteczka nabiorą kruchości, a zarazem lekkości.
Do dobrze ubitej masy dodawaj stopniowo mąkę, a następnie wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Możesz również wzbogacić ją o kilka kropli olejku waniliowego albo świeże ziarenka wanilii prosto z laski.
Na koniec do masy dodaj posiekaną drobno czekoladę.
Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i schłodź przez ok. godziny w lodówce.
Czas na rozwałkowanie ciasta – niezbyt cienko – i wykrojenie ciasteczek.
Gdy będą gotowe, piecz je na pergaminie w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 min.
Na koniec możesz je ozdobić świeżymi wiórkami kokosa i czekolady.
Ingredients
Directions
Najważniejszy etap to połączenie ze sobą masła, jajek oraz cukru – powinna z nich powstać gładka i puszysta masa. Włóż w jej ucieranie dużo serca i działaj cierpliwie. Dzięki temu Twoje ciasteczka nabiorą kruchości, a zarazem lekkości.
Do dobrze ubitej masy dodawaj stopniowo mąkę, a następnie wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Możesz również wzbogacić ją o kilka kropli olejku waniliowego albo świeże ziarenka wanilii prosto z laski.
Na koniec do masy dodaj posiekaną drobno czekoladę.
Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i schłodź przez ok. godziny w lodówce.
Czas na rozwałkowanie ciasta – niezbyt cienko – i wykrojenie ciasteczek.
Gdy będą gotowe, piecz je na pergaminie w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 min.
Na koniec możesz je ozdobić świeżymi wiórkami kokosa i czekolady.