Poszukujesz deseru, który jest szybki, łączy w sobie różne tekstury i zachwyca podniebienie eksplozją smaków? Koniecznie musisz wypróbować przepis na tartę karmelową z czekoladową polewą. Kruchy spód oraz rozpływająca się w ustach masa zadowoli najbardziej wyrafinowane gusta smakowe. Przygotowanie ciasta jest nieskomplikowane, a poświęcony na to czas na pewno jest tego warty.
Krucha tarta karmelowa z polewą czekoladową do deser, który sprawdzi się jako dodatek do kawy lub na specjalne okazje. Z wykonaniem przepisu poradzą sobie nawet początkujący, dlatego jest to świetna okazja, aby podszlifować warsztat cukierniczy. Zobacz, jak krok po kroku przygotować pyszną tartę karmelową z polewą czekoladową z czekolady!
Czego będziesz potrzebować?
W przepisie znalazły się produkty, które każdy powinien mieć w swojej kuchni. Nie ma wśród nich drogich i trudno dostępnych składników, dlatego tarta karmelowa to nie tylko szybki, ale także tani deser. Jeśli chcesz poznać przepis na tartę udekorowaną polewą czekoladową z czekolady, skorzystaj z poniższej propozycji. Co będzie Ci potrzebne do przygotowania wypieku?
Składniki na kruchy spód:
- 120 g masła,
- 115 g cukru pudru,
- 120 g mąki pszennej,
- 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 żółtko,
- Szczypta soli.
Składniki na karmelową masę:
- 120 g cukru,
- 20 g masła,
- 1130 g śmietany.
Składniki na polewę czekoladową:
- 1,5 tabliczki Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
- 150 ml śmietanki 30%.
Krucha tarta karmelowa z polewą czekoladową – sposób przygotowania
- Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, cukier, sól oraz pokrojone na kawałki masło. Wszystko dokładnie ze sobą ugnieć, a na koniec dodaj żółtko. Wszystko jeszcze raz wyrób dłonią, przykryj folią i wstaw do lodówki na 15-20 min. Po tym czasie piecz spód przez ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 170o
- W czasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotuj karmelową masę. W tym celu rozpuść w niewielkim rondelku masło, a następnie wsyp do niego cukier. Gotuj chwilę na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Do tak przygotowanej mieszanki stopniowo dolewaj śmietanę, cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Aby zrobić polewę czekoladową, podziel tabliczkę na kawałki i włóż do rondelka. Zalej ją zagotowaną śmietaną i energicznie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Tak przygotowaną polewę odstaw do przestudzenia.
Ostatnim etapem jest połączenie ze sobą wszystkich warstw. Na upieczony spód przełóż masę karmelową, a następnie całość zalej przestudzoną polewą czekoladową. Wstaw deser na chwilę do lodówki aż do stężenia wierzchniej warstwy.
Z czym podawać tartę karmelową?
Ciasto nie wymaga dodatków, gdyż samo w sobie jest obłędne w smaku. Jeżeli jednak chcesz nadać mu wykwintności, możesz ozdobić wierzch bitą śmietaną. Aby przełamać słodycz, możesz wykorzystać wiśnie w syropie, dzięki czemu deser zyska nieco kwaśnego wykończenia. Smacznego!
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/