Krówki czekoladowe

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Krówki czekoladowe to dla wielu smak kojarzący się z dzieciństwem. Jednak z miłości do tych wyjątkowo smacznych cukierków się nie wyrasta. Są bardzo słodkie, mają przyjemny, mleczny smak, a przede wszystkim „ciągną się” podczas jedzenia. Jeśli lubisz te tradycyjne cukierki, ale chciałbyś spróbować ich nieco odświeżonej wersji, przygotuj krówki czekoladowe. Wyjaśniamy, jak samodzielnie zrobić te łakocie!

Dlaczego właśnie krówki czekoladowe?

Receptura tych mlecznych cukierków została opracowana na początku XX w. Od tego czasu krówki zrobiły imponującą karierę i są dziś jednym z popularniejszych polskich towarów eksportowych. Chętnie jedzono je w dwudziestoleciu międzywojennym i w czasach PRL-u. Bardzo często przygotowywano je także w domach, gdyż przepis na nie jest dość prosty.

Aby odrobinę podkręcić ich smak, do ich przygotowywania można wykorzystać wyrazistą czekoladę. Takie cukierki czekoladowe świetnie pasują do kawy i poprawiają humor w najtrudniejszym dzień!

Z jakich składników przygotujesz krówki czekoladowe?

Jeśli opanowałeś przepis na babkę czekoladową, to przygotowanie krówek czekoladowych pójdzie Ci jak z płatka. Powstają one z zaledwie czterech składników, a mimo tego zachwycają zarówno wyśmienitym smakiem, jak i przyjemną konsystencją.

Do przygotowania tych cukierków będą Ci potrzebne:

  • 2 tabliczki czekolady klasycznej mlecznej E.Wedel,
  • 400 g masła,
  • 250 g słodzonego mleka z puszki,
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego lub rumowego. Aromat rumowy można też zastąpić samym rumem – wtedy potrzebne Ci będą 2 łyżki tego alkoholu.

Opcjonalnie można sięgnąć też po suszoną żurawinę, rodzynki lub drobno posiekane orzechy. Do zrobienia tych pysznych czekoladowo-mlecznych cukierków będziesz też potrzebował małej formy o wymiarach ok. 20x15cm.

Jak przygotować wyśmienite krówki czekoladowe?

Łatwe do przygotowania kakaowe naleśniki to niejedyny przysmak, który poprawia nastrój w pochmurny dzień. Równie dobrze sprawdzą się obłędne krówki czekoladowe. Aby je przygotować:

  • wnętrze formy starannie wysmaruj cienką warstwą masła – w przeciwnym razie nie będziesz mógł odkleić cukierków od blachy;
  • do garnka z grubym dnem wsyp połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Następnie wlej do niego mleko i włóż masło;
  • składniki te podgrzewaj na małym ogniu – aż stworzą jednolitą masę. Pamiętaj, aby nie doprowadzać do wrzenia zawartości garnka;
  • kiedy składniki się połączą, zdejmij garnek z ognia, a do masy dodaj ulubiony aromat. W tym momencie możesz też wsypać – jeśli chcesz – wybrane dodatki (żurawinę, orzechy, rodzynki);
  • całość dokładnie wymieszaj, a następnie przelej do wcześniej przygotowanej formy;
  • kiedy masa ostygnie do temperatury pokojowej, wstaw formę do lodówki na minimum 4 godziny.

Po tym czasie sprawdź, czy czekoladowo-mleczna mieszanka stężała. Jeśli stwierdzisz, że jest dostatecznie twarda, wyjmij formę z lodówki. Krówkę pokrój na małe kwadraty lub prostokąty i przełóż na półmisek. Idealne cukierki są delikatnie twarde z zewnątrz i miękkie w środku. Takie łakocie doskonale pasują do kubka ciepłego mleka i filiżanki popołudniowej kawy!

Ingredients

Directions

Krówki czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *