Klasyczne muffinki czekoladowe – przepis

AutorMagda
Ocena

muffinki czekoladowe

Ilość1 Porcja

Muffiny to jest przysmak, który świetnie sprawdza się na przyjęciach, jako poczęstunek dla gości weselnych, w lunchboxach jako przekąska do pracy, szybkie rozwiązanie na głód czy jako forma przemycenia warzyw w formie akceptowalnej przez dzieci. Możliwości jest wiele. Sprawdź przepis na klasyczne muffinki czekoladowe i ich wariacje.

Czekolada jest produktem, który najszybciej znika z półek sklepowych. Na rynku istnieje mnóstwo rodzajów czekolady, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak, najbardziej popularne są mleczna i gorzka. Są one najchętniej wykorzystywane w różnego rodzaju ciastach. Nic dziwnego, smakują wybornie. Przetestuj te czekolady w przepisie na klasyczne muffinki czekoladowe.

Składniki na 24 sztuki:

  • 4 szklanki mąki
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub prawdziwej wanilii
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mleka

Aby wypiek się udał, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotuj tacę z 24 papilotkami. Najlepiej do małych wypieków sprawdzają się silikonowe foremki. Nie potrzebują specjalnej blaszki, możesz je myć i wykorzystywać wielokrotnie, co ułatwia spełnianie zachcianek o 3 nad ranem.

Przygotowanie muffinek czekoladowych

  1. Przygotuj dwie miski, szklankę, sitko, widelec oraz łyżeczki. Wyciągnij potrzebne składniki na blat. Włącz piekarnik na 190 stopni. Umyj dokładnie ręce.
  2. Do jednego naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy lub prawdziwą wanilię oraz kakao. Pomieszaj do połączenia się składników.
  3. Do drugiego naczynia wlej olej, mleko i wbij dwa jajka. Widelcem, kilkoma szybkimi ruchami, roztrzep składniki i połącz w jedną całość.
  4. Przelej mokre składniki do suchych. Zacznij mieszać. Konsystencja może być nieco grudkowata, ale zadbaj o to, żeby nie było widać surowej mąki.
  5. Wlej do papilotek po czubatej łyżce ciasta. Zadbaj, żeby sięgało na ¾ wysokości foremki.
  6. Wstaw gotowe ciasto do pieca i piecz 20 minut. Po tym czasie przeprowadź test suchego patyczka. Jeśli jest suchy wyciągnij babeczki.
  7. Po kilku minutach delikatnie przełóż babeczki w foremkach na kratkę. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Inaczej poparzysz sobie podniebienie.
  8. Udekoruj, postaw na stole, zaparz kawę i zaproś przyjaciółkę. Szykuje się miły wieczór w towarzystwie czekolady.

Muffinki czekoladowe w inny sposób

Jeśli pragniesz wprowadzić nieco rewolucji w domowym menu przeczytaj poniższe pomysły.

  • muffinki czekoladowe z powidłem śliwkowym

Przygotuj ciasto jak wyżej. Zmień jedynie sposób nakładania do foremek. Przy pomocy małej łyżeczki nałóż pierwszą warstwę ciasta, tak żeby przykrywało całe dno papilotki. Następnie za użyciem drugiej łyżeczki nałóż trochę powidła śliwkowego. Potem przykryj wszystko kolejną łyżeczką ciasta.

Piecz normalnie. Pamiętaj, że test suchego patyczka może nie wyjść, ponieważ powidło będzie mokre.

  • muffinki czekoladowe na ostro

Uwielbiasz połączenie słodko-ostre? To coś dla Ciebie. Na etapie przygotowywania suchych składników dorzuć do ciasta pół łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki (kapsaicyna w zestawie ze słodkim smakiem czekolady przyprawi Cię o rumieńce). Następnie postępuj dokładnie według pozostałych kroków.

Ingredients

Directions

Klasyczne muffinki czekoladowe – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *