Jak upiec wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami?

AutorMagda
Ocena

Czekolada i truskawki

Ilość1 Porcja

Category

Pomysłów na to, jak łączyć owoce z czekoladą, aby powstawały pyszne i efektowne wypieki jest wiele. Możesz zdecydować się na tort przekładany masą, ekspresowe ciasteczka z dodatkami, a także klasyczne wypieki z dodatkiem galaretki czy kruszonki. Na co masz dzisiaj ochotę? Przygotowaliśmy kilka wskazówek dotyczących przyrządzenia rozpływającego się w ustach, wilgotnego ciasta czekoladowego z truskawkami.

Gdy bazą jest biszkopt

Wilgotne ciasta czekoladowe doskonale sprawdzają się w roli tortów. Do ich przyrządzenia potrzebujesz oczywiście biszkoptów i masy, które będziesz przekładać, aż otrzymasz kilkupiętrową konstrukcję.

W tym przepisie kluczowe jest przygotowanie dobrego biszkoptu kakaowego – odpowiednio namoczonego w alkoholu lub herbacie, aby nie był wysuszony, lecz perfekcyjnie wilgotny. W towarzystwie czekoladowej masy z kawałkami owoców lub truskawkowego ptasiego mleczka nabierze on perfekcyjnej konsystencji – będzie wprost rozpuszczał się w ustach!

Z elementami chrupkości

Nie możesz zdecydować się na to, jakie ciasto zrobić? Lubisz wilgotne i ciężkie kawałki placka, a z drugiej strony chcesz dodać mu chrupkości? To możliwe na kilka sposobów!

  • do masy dorzuć pokruszone herbatniki i kawałeczki orzechów,
  • masę czekoladową wylej na spód wyłożony wcześniej kruchym ciastem lub rozdrobnionymi herbatnikami,
  • przygotuj kruszonkę – rozpuść masło i wymieszaj je z mąką oraz cukrem. Całość zagnieć i ostudź, a następnie pokrusz na wierzchu ciasta i zapiecz w piekarniku.

Mocno czekoladowe brownie

Masz ochotę na czekoladę i… jeszcze więcej czekolady? Koniecznie wypróbuj brownie. Przepis na to klasyczne ciasto jest bardzo prosty i wdzięczny. Oznacza to, że do tradycyjnej kakaowej bazy możesz dodać dowolne składniki, w tym oczywiście świeże owoce. Kawałki truskawek zatopione w puszystej, wilgotnej masie na pewno oczarują każdego degustatora. Przygotuj się na prośby o dokładki!

Z galaretką

Chcesz wyeksponować truskawki? Nie chowaj ich w cieście! Poukładaj owoce na wierzchu swojego wypieku i lekko je dociśnij. Na zewnątrz możesz pokusić się o przykrycie ich puszystą masą z serka mascarpone lub zalanie truskawkową galaretką. Deser godny największego przyjęcia na pewno zachwyci Twoich bliskich i przyjaciół.

Dekoracja ciasta czekoladowego

Nawet najdoskonalsze ciasto czekoladowe warto pięknie udekorować. W ten sposób stworzysz dobre pierwsze wrażenie i dodasz wypiekowi nieco indywidualnego charakteru. Pomysłem na wykończenie deseru jest np. oblanie go czekoladowym ganache i posypanie wiórkami kokosowymi lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi czy płatkami migdałów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby po rozkrojeniu jeszcze ciepłego ciasta podawać go od razu w towarzystwie zimnych lodów – to połączenie wprost zniewala idealną symfonią faktur, smaków, temperatur.

Często stosowanym trikiem jest podawanie ciasta udekorowanego świeżymi owocami i kwiatami. Do truskawek pasują jagody, porzeczki, maliny. Natomiast co do żywych kwiatów, to powinny być one dopasowane do charakteru przyjęcia oraz wykonanej na nim aranżacji.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowski-blok-czekoladowy-z-chalwa-bakaliami-i-torcikiem-wedlowskim/

Ingredients

Directions

Jak upiec wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *