Brownie to bardzo wilgotny i pełen czekoladowego aromatu deser. Rewelacyjnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich i uroczystości rodzinnych – dzięki swojemu uniwersalnemu charakterowi może być zarówno pysznym ciastem, jak i efektownym tortem! Nasza propozycja to połączenie bananów i czekolady, czyli smaków, które kochają wszyscy. Sprawdź!
Jeśli szukasz przepisu na sprawdzony letni deser, to bananowo-czekoladowe brownie sprawdzi się najlepiej. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych polskich ciast przekładanych masami. Bardzo pożywny, więc możesz go z powodzeniem zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Wypróbuj ten przepis, a na pewno się nie zawiedziesz.
Przepis na wilgotne bananowo-czekoladowe brownie
Przygotuj formę o wymiarach 20 cm x 30 cm.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- 250 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 160 g masła,
- 4 jajka,
- 120 g cukru,
- 195 g mąki pszennej.
Banany obierz ze skórki i zmiażdż widelcem na papkę. Mogą pozostać grudki – dodadzą ciastu wilgoci. Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Masło umieść w garnku, podgrzej, a następnie dodaj pokrojoną czekoladę. Gdy składniki się rozpuszczą, wyłącz palnik i pozostaw do wystygnięcia.
Gdy czekolada ostygnie, dodaj jajka, przesianą mąkę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały żadne grudki surowej mąki. Na koniec dodaj zmiażdżone banany i krótko wymieszaj. Następnie przełóż ciasto do formy i wygładź jego powierzchnię.
Piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Po 20 minutach przeprowadź test patyczka – jeśli ciasto się nie przykleja, wyłącz piekarnik.
Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z formy, przełóż na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.
Jak zrobić polewę na wilgotne bananowo-czekoladowe brownie?
Polewa na brownie musi być odpowiednio gęsta i aromatyczna, aby mogła w całości pokryć ciasto. Najlepiej, jeśli lekko lepi się do ust i podniebienia – zlizywanie czekolady to najlepszy moment podczas jedzenia ciasta, a przy okazji… świetne ćwiczenie logopedyczne.
Składniki na polewę do brownie:
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 7 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i pozostaw do napęcznienia. W garnku umieść pokrojone w kostki masło i cukier. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia się składników. Gdy masło połączy się z cukrem, dodaj kakao. Mieszaj do momentu, gdy uzyskasz lśniącą polewę. Na koniec dodaj napęczniałą żelatynę i szybko wymieszaj.
Ciasto udekoruj od razu, gdy polewa jest jeszcze ciepła. Im dłużej będziesz zwlekać, tym bardziej będzie sztywna i trudna do rozprowadzenia.
Jeśli kakao oddzieli się od tłuszczu, dodaj łyżkę zimnej wody i energicznie wymieszaj. Gdyby polewa była za rzadka, dodaj kakao, a całość od razu zgęstnieje.
Na wierzch możesz wysypać owoce takie jak maliny czy pokrojone truskawki. Świeżości dodadzą także mięta oraz owoc granatu! Ich kolor doskonale komponuje się z czekoladą.
Bananowo-czekoladowe brownie najlepiej podawać od razu. Jednak równie dobrze smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Przechowuj ciasto w chłodnych temperaturach, zwłaszcza w upalne dni. Pokrój je bezpośrednio przed podaniem. Serwuj w towarzystwie mocnej kawy i słodkich lodów.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-przygotowac-pyszne-brownie-z-bananami-karmelem-i-bita-smietana/