Jak upiec muffinki korzenne z płynną czekoladą w środku?

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Przyprawy korzenne najczęściej dodawane są do potraw oraz deserów świątecznych. My postanowiliśmy połączyć je z muffinkami, wewnątrz nadziane płynną czekoladą. W ten sposób uzyskaliśmy smakujący obłędnie deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale już z daleka kusi pięknym aromatem. Wypróbuj go, bo bez względu na porę roku, zaspokaja apetyt na „coś słodkiego”.

Uzyskanie płynnego czekoladowego nadzienia, które rozlewa się na talerz po rozkrojeniu babeczki, nie jest łatwe. Warto zatem poznać lepiej nasz przepis, w którym zdradzamy sprawdzony sposób na babeczki z czekoladą w środku. Dzięki korzennym przyprawom nabierają one wyrazistego charakteru, a podczas pieczenia oszałamiający zapach roznosi się po całym domu!

Przepis na muffinki korzenne

Upieczenie muffinek korzennych nie jest trudne, a receptura jest zbliżona do innych. Tutaj kluczową rolę odgrywają przyprawy – ich odpowiednia mieszanka podkręca smak deseru i sprawia, że w Twoim domu atmosfera świąt może panować znacznie częściej. Poniżej podajemy listę składników oraz sposób przygotowania ciastek. Jesteśmy pewni, że będą doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty w niedzielne popołudnie, a także udaną przekąską zdobiącą szwedzki stół podczas przyjęcia okolicznościowego.

Potrzebne składniki:

  • 150 gramów mąki pszennej do wypieków,
  • 80 gramów mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej,
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 100 gramów drobnego cukru lub jego zamiennika,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (przyprawy do piernika),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • szczypta soli,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • cukier puder do posypania,
  • czekolada gorzka E.Wedel lub/i czekolada mleczna tej samej firmy.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie babeczek korzennych nie jest trudne, nie wymaga zaawansowanych umiejętności cukierniczych, a jedynie dostępu do dobrej jakości składników oraz miksera. Przy jego pomocy uzyskasz idealnie aksamitną masę, którą rozłożysz do papilotek. Będziesz mieć pewność, że każda wyrośnie na podobną wysokość i będzie miała zbliżony do pozostałych kształt.

  1. Zacznij od połączenia ze sobą składników suchych i oddzielnie mokrych.
  2. Do jednej miski przesiej mąkę i cukier, dodaj proszek do pieczenia i gorzkie kakao. Pamiętaj o przyprawach korzennych.
  3. W drugiej misce przygotuj składniki mokre. Wbij jajka i przy pomocy miksera ucieraj je, stopniowo dodając do nich cukier i szczyptę soli.
  4. Do mokrych składników dodaj pozostałe mokre, czyli olej oraz mleko – dokładnie zamieszaj, aby się połączyły.
  5. Połącz ze sobą składniki suche z mokrymi – mieszaj krótko, tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  7. Przygotuj papilotki i wyłóż je papierem do pieczenia (chyba że używasz foremek silikonowych, wówczas nie trzeba dodatkowo stosować papieru).
  8. Do każdej z nich wlej część masy (do 1/3 wysokości).
  9. Poporcjuj czekoladę na małe kawałki i ułóż w każdej foremce.
  10. Na czekoladę wlej pozostałą część masy w objętości 2/3 papilotki.
  11. Tak przygotowane muffiny czekoladowe włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 60 minut. Sprawdź, czy są gotowe, wtykając w nie wykałaczkę.

Wariacje na temat przepisu

Pozostając w temacie czekolady, ale zmieniając nieco skład wypieku, proponujemy inne wariacje na temat tego deseru. Możesz przygotować go z nadzieniem z powidła śliwkowego lub dżemu z innych ulubionych owoców, a do ciasta dodać kakao. To połączenie sprawdzi się świetnie, kiedy zechcesz urozmaicić swój ulubiony przepis i zaprezentować go w nowej formie.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-przygotowac-pyszne-brownie-z-bananami-karmelem-i-bita-smietana/

Ingredients

Directions

Jak upiec muffinki korzenne z płynną czekoladą w środku?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *