Jak upiec mocno czekoladowe brownie z orzechami?

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Kochasz smak czekolady, zwłaszcza gdy jest on ciężki, wyrazisty i najlepiej podkręcony dzięki dodatkom? Mamy świetną recepturę, którą koniecznie musisz wypróbować przy najbliższej możliwej okazji. Sprawdź, jak zrobić i w jaki sposób zaserwować gościom mocno czekoladowe brownie w wersji z orzechami. Poniżej znajdziesz wskazówki wraz z listą zakupów. Zapraszamy do testowania!

Im więcej czekolady, tym bardziej czekoladowe ciasto. To oczywiste, ale ważne jest jeszcze zachowanie odpowiednich proporcji, aby uniknąć fiaska w postaci zakalca. Warto więc kierować się uwagami zawartymi w sprawdzonym przepisie, a dodatkowo ulepszyć go, stosując np. orzechy czy bakalie. Właśnie taką propozycję przygotowaliśmy dla Ciebie poniżej. Zachęcamy do przetestowania tej wersji brownie. Przepis nie jest skomplikowany, a jego przygotowanie nie powinno pochłonąć Ci zbyt wiele czasu. To ważna informacja, bo gdy przyjdzie ochota na „coś słodkiego”, nikt nie chce zbyt długo czekać na degustację.

Przepis na czekoladowe brownie z dodatkami

Zacznijmy od przygotowania wszystkich składników potrzebnych do wykonania brownie. Jest duża szansa, że jako smakosz czekolady większość, a może nawet wszystkie masz już w swoim domu. Jeżeli nie, udaj się do sklepu z tą listą:

  • ½ kostki masła o zawartości 82% tłuszczu,
  • 30 dag cukru drobnego do wypieków, cukru trzcinowego, ksylitolu lub innego produktu do posłodzenia,
  • 4 jajka,
  • 100 ml wody,
  • 4 łyżki mleka,
  • 200 gramów mąki pszennej do wypieków,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • mieszanka orzechów – włoskie, migdały, nerkowce, laskowe,
  • tabliczka czekolady gorzkiej E. Wedel.

Przygotowanie składników

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając do niej mleko i mieszając, aby nie powstały grudki.
  2. Orzechy posiekaj na kawałeczki.
  3. W misce połącz ze sobą składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy.
  4. Masło rozpuść w rondelku i wymieszaj z czekoladą.
  5. Do mokrych składników dodaj rozbełtane jajka oraz wodę.
  6. Przełóż mokre składniki do suchych i miksuj, aż otrzymasz jednolitą, błyszczącą konsystencję.
  7. Dosyp posiekane orzechy i zamieszaj.
  8. Przygotuj piekarnik, rozgrzewając go do temperatury 180 stopni.
  9. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w piekarniku.
  10. Piecz około godziny, aż brownie będzie suche w środku (co stwierdzisz przy pomocy patyczka lub wykałaczki).
  11. Serwuj jeszcze ciepłe z lodami lub zostaw do ostygnięcia, ozdób cukrem pudrem i świeżymi owocami.

Mocno czekoladowe brownie jest bardzo wyraziste w smaku, stąd pomysł, aby podawać je w towarzystwie lodów lub mleka. Dla osób, które szukają zdrowszej czy mniej kalorycznej opcji polecamy połączenie ze świeżymi owocami. Najlepiej sprawdzą się tu truskawki, maliny i jagody, czyli owoce sezonowe. Mają świeży, kwaskowaty smak, dlatego perfekcyjnie przełamią słodycz z nutą goryczy, które serwuje brownie z chrupiącymi orzechami w środku.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-kawalkami-karmelu-i-polewa-karmelowa/

Ingredients

Directions

Jak upiec mocno czekoladowe brownie z orzechami?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *