Jak upiec kruchą tartę bananową w polewie czekoladowej?

AutorMagda
Ocena

Tort bananowy z gorzką czekoladą

Ilość1 Porcja

Category

Połączenie bananów, czekolady i kruchego ciasta znane jest w cukiernictwie już od dawna. Nic dziwnego, że ma tak wielu amatorów. Smakosze słodyczy kochają je za różnorodność faktur i dużą dawkę cukru. Teraz, jako amator pysznych deserów, możesz samodzielnie przyrządzić kruchą tartę z owocowym nadzieniem i aksamitną polewą. Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobrej jakości składniki i odtworzysz nasz przepis. Zapraszamy!

Po pierwsze: kruche ciasto

Idealne kruche ciasto to baza dla tego wypieku. Warto poświęcić mu nieco uwagi. Dobra mąka, przesiana w odpowiedniej ilości, do tego zimne masło i jajko – składniki starannie zagniecione, uformowane w kulę i odstawione do lodówki, aby się ochłodziły i połączyły ze sobą. Po upływie około jednej godziny spód nadaje się do zapiekania w formie – okrągłej lub prostokątnej. My proponujemy okrągłą, ponieważ tarta świetnie prezentuje się właśnie w takim kształcie.

Wskazówki: Ciasto, którym wyłożysz spód blachy warto ponakłuwać widelcem. Dlaczego? Ponieważ zapobiega to jego wybrzuszaniu się w czasie pieczenia. Żeby uniknąć pofałdowanej struktury wypieku można też posypać ją z wierzchu fasolą czy grochem. Dopiero po wypieczeniu do momentu uzyskania złotobrązowego odcienia, można wyciągnąć formę z ciastem i przestudzić ją. W piekarniku zazwyczaj spędza ono koło 40-50 minut, pieczone w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po drugie: masa bananowa

Ten element deseru można przyrządzić na kilka sposobów. Jednym z pomysłów jest zmiksowanie 3 bananów na gładką masę i połączenie jej z serkiem mascarpone lub innym, o podobnej konsystencji. Na wierzch można dodatkowo ułożyć plasterki owoców i dopiero wtedy całość zalać czekoladą.

Innym pomysłem jest pocięcie bananów na podłużne, płaskie kawałki i ułożenie ich na podpieczonym kruchym cieście – promieniście lub równolegle do siebie. Możesz dodatkowo oprószyć je cynamonem lub pokruszoną laską wanilii.

Po trzecie: polewa czekoladowa

Dobrze wykonana polewa czekoladowa z czekolady to zwieńczenie tego spektakularnego deseru. Możesz wykonać ją z czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel lub z jej mlecznego odpowiednika. My polecamy pierwszą wersję, ponieważ gorzka czekolada świetnie przełamie słodycz bananów – balans smakowy będzie idealny. Jeżeli zastąpisz banany bardziej kwaśnymi owocami (jabłkami, śliwkami, porzeczkami) wówczas dodatek czekolady mlecznej będzie strzałem w dziesiątkę.

Wskazówki: A może by tak zamienić proporcje? Zazwyczaj wypiek jest wieńczony polewą czekoladową, ale w przypadku tarty bananowej równie dobrze może być środkową warstwą między kruchym ciastem, a bananami. Owoce, które w tej konfiguracji znajdą się na zewnątrz efektownie podpieką się w piekarniku – finalny smak całego deseru będzie inny, lecz równie doskonały.

Tylko trzy elementy są potrzebne, aby stworzyć wybitny, lecz niesłychanie prosty deser. Jesteś gotowy podjąć wyzwanie? Skorzystaj z naszych porad dotyczących przygotowania każdego składnika i zaproś swoich bliskich oraz przyjaciół na prawdziwą ucztę smaków.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/

Ingredients

Directions

Jak upiec kruchą tartę bananową w polewie czekoladowej?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *