Jak przygotować czekoladowy krem o idealnej konsystencji do przełożenia tortu?

AutorMagda
Ocena

Urodziny, jubileusz czy inna ważna uroczystość bez tortu? Nie ma mowy! Ten wykwintny deser nadaje imprezie bardziej podniosłego charakteru i… jest po prostu najpyszniejszym daniem wieczoru. A jaka jego wersja cieszy się największą popularnością? Równych sobie nie ma oczywiście tort czekoladowy. Zastanawiasz się, jak przygotować idealny krem czekoladowy do tortu? Czytaj dalej, a wszystko stanie się jasne!

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCałkowity czas15 minut

Choć może Ci się wydawać, że krem czekoladowy do tortu to poważne wyzwanie kulinarne, któremu podołają tylko nieliczni, w rzeczywistości jego przygotowanie do stosunkowo proste zadanie. Co więcej, możesz go przyrządzić na kilka różnych sposobów. Tu poznasz najprostszy oraz kilka wariacji na jego temat.

Krem czekoladowy do tortu – składniki

Aby powstał rewelacyjny krem czekoladowy do tortu, potrzebujesz takich składników jak:

  • 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%),
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej E. Wedel,
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej,
  • 100 g serka mascarpone.

Proporcje czekolady możesz zmienić. Przykładowo, jeśli masz ochotę na bardziej wytrawny krem czekoladowy do tortu, użyj więcej czekolady gorzkiej.

Krem czekoladowy do tortu krok po kroku

Przygotowanie idealnego kremu czekoladowego podziel na kilka etapów – najlepiej, jeśli zaczniesz na dzień przed podaniem deseru. Wówczas masa będzie miała szansę dobrze stężeć. A co robić?

  1. Zacznij od podgrzania śmietanki – tak, aby była gorąca, ale nie wrzała.
  2. Gdy osiągnie dobrą temperaturę, wyłącz ogień i dodaj do niej posiekaną drobno czekoladę.
  3. Pozostaw na 3-4 minuty.
  4. Wymieszaj całość, aby powstała gęsta masa.
  5. Odstaw do wystudzenia.
  6. Przykryj, najlepiej folią spożywczą, i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby masa stężała.

Następnego dnia, kiedy masa stężeje:

  1. Wyłóż na miskę schłodzoną masę.
  2. Dodaj do niej łyżką również schłodzony serek mascarpone.
  3. Ubijaj składniki przy pomocy miksera na średnich obrotach aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.

Pamiętaj, że:

  • śmietana 30% będzie się ubijała dłużej niż ta tłustsza – czekaj więc cierpliwie do uzyskania idealnej konsystencji,
  • przy zastosowaniu śmietanki 30% możesz dodać nieco więcej mascarpone, np. 150 g,
  • dodatkowym „twistem” może być dodanie do kremu odrobiny kawy rozpuszczalnej albo cynamonu. W wersji wytrawnej możesz go wzbogacić również o odrobinę chilli, a nawet mielonego imbiru. Nie bój się eksperymentować,
  • do masy możesz również dodać kilka łyżeczek cukru pudru, jeżeli chcesz uzyskać jeszcze słodszy efekt,
  • przy tworzeniu tortów „dla dorosłych”, krem możesz na sam koniec wzbogacić kieliszkiem amaretto lub rumu – będą się doskonale komponowały z wyrafinowanym aromatem czekoladowym.

Czy to jedyny sposób na krem czekoladowy?

Absolutnie nie! W innej wersji możesz podążać nieco inną ścieżką: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połączyć z serkiem mascarpone, a całość zmieszać ze wcześniej ubitą na sztywno śmietaną. Tak również uzyskasz idealną, aksamitną i puszystą konsystencję, która sprawi, że każdy tort czekoladowy będzie smakował fenomenalnie.

Ingredients

Directions

Jak przygotować czekoladowy krem o idealnej konsystencji do przełożenia tortu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *