Gorąca czekolada z likierem Baileys

AutorMagda
Ocena

Kawa

Ilość1 Porcja

Category

Długie jesienne zimowe wieczory aż proszą się o towarzystwo ciepłego i słodkiego napoju. Trudno wyobrazić sobie lepszy wybór niż prawdziwa, gęsta gorąca czekolada! To ulubieniec nie tylko dzieci. W wersji dla dorosłych warto dodać do niej odrobinę likieru Baileys. Doda całości wyjątkowego posmaku, a przy tym lepiej rozgrzeje ciało przemarznięte po spacerze lub zabawie w śniegu. Sprawdź, jak przygotować taki napój!

Czym jest likier Baileys?

Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest Baileys i dlaczego warto dodać go do gorącej czekolady. Pełna nazwa trunku to Baileys Irish Cream. Jest to irlandzki likier tworzony z whiskey i śmietanki z dodatkiem wanilii i kakao. Ma dość charakterystyczny, łagodny i słodkawy smak oraz 17% alkoholu. Jest to najpopularniejszy likier na świecie, choć na rynku istnieje zaledwie od 1974 roku. Współcześnie w niektórych krajach można też kupić jego różne wersje smakowe (np. czekoladową, kawową, karmelową, o smaku pomarańczowej trufli czy orzecha laskowego).

 

Baileys świetnie smakuje samodzielnie, podawany np. na lodzie. Wiele osób uwielbia go jednak łączyć z ciepłymi napojami. Trunek nadaje im ciekawego posmaku, a jednocześnie sprawia, że jeszcze lepiej rozgrzewają. Baileys można dodać, np. do kawy z mlekiem. Połączony z gorącą czekoladą błyskawicznie przenosi zaś w krainę przyjemności. Kubek czekolady z Baileys przygotowuje się znacznie szybciej niż desery, takie jak ciastka czekoladowe czy muffiny czekoladowe, a równie dobrze (jeśli nie lepiej!) zaspokaja on chęć na coś słodkiego. Przepis na ten pyszny napój dla dorosłych znajdziesz poniżej!

Gorąca czekolada z likierem Baileys – składniki

Jeśli masz w domu butelkę likieru Baileys i chcesz wiedzieć, jak ją dobrze spożytkować, ten przepis jest idealny. Wystarczy kilka składników i 10 minut, by zasiąść nad parującym kubkiem czekoladowej i kremowej słodyczy. Na 2-3 porcje potrzebujesz:

  • 500 ml mleka (najlepiej pełnotłustego),
  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50% lub E. Wedel Klasycznej Gorzkiej 64% (według upodobania),
  • 100 ml likieru Baileys.

 

Dodatkowo do dekoracji (według preferencji):

  • bita śmietana,
  • pianki marshmallow lub mini marshmallow,
  • wiórki czekoladowe,
  • kakao w proszku.

Jak przygotować gorącą czekoladę z likierem Baileys?

Przygotowanie gorącej czekolady z likierem Baileys jest bardzo proste. Rozpocznij od połamania lub posiekania czekolady na drobne kawałki – im drobniejsze, tym łatwiej będzie uzyskać gładką konsystencję napoju. Następnie umieść czekoladę wraz z mlekiem w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając (najlepiej rózgą kuchenną). Gdy płyn uzyska jednolitą konsystencję, zdejmij go z ognia. Wlej likier i wymieszaj, a następnie rozlej do kubków.

 

Gorąca czekolada z likierem Baileys najlepiej smakuje udekorowana bitą śmietaną (możesz użyć wariantu w sprayu lub własnoręcznie ubitej kremówki z łyżką cukru) lub piankami marshmallows. Jeśli używasz dużych pianek, potnij je na mniejsze kawałki przed wrzuceniem do napoju. Całość można jeszcze posypać wiórkami czekoladowymi lub łyżeczką kakao.

Ingredients

Directions

Gorąca czekolada z likierem Baileys

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *