Gorąca czekolada z dodatkiem ajerkoniaku

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Nic tak nie poprawia nastroju jak gorąca czekolada – szczególnie, jeśli aura za oknem nie jest sprzyjająca. Chociaż napój w klasycznym wydaniu sprawdzi się zawsze, warto pokusić się o wprowadzenie drobnych zmian do standardowego przepisu. Jeśli dodasz do niej odrobiny ajerkoniaku, gorąca czekolada rozgrzeje jak nigdy dotąd!

 

Często sięgasz po klasyczny przepis na muffiny czekoladowe, jednak od czasu do czasu zdarza Ci się go modyfikować? Podobnie może być w przypadku gorącej czekolady – jeśli dodasz niewielką ilość likieru, napój może zapewnić zupełnie inne doznania smakowe.

Jak przygotować gorącą czekoladę z ajerkoniakiem?

Istnieje wiele przepisów na czekoladę do picia, które można urozmaicić według własnego uznania. Warto jednak sięgnąć po sprawdzoną recepturę pozwalającą na uzyskanie gęstego napoju czekoladowego. Pamiętaj jednak, aby w takiej wersji nie podawać go dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią – z uwagi na zawartość alkoholu.

 

Niezbędne składniki to:

  • 2 szklanki mleka pełnotłustego,
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%,
  • 180 g czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 1 szklanka likieru ajerkoniak.

Do dekoracji będziesz potrzebować:

  • 2,5 szklanki śmietany kremówki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 10 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Z powyższych ilości przygotujesz 4 gorące czekolady.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mleko i śmietanę kremówkę zagotuj z cukrem.
  2. Rondelek odstaw w ognia i dodaj kawałki czekolady.
  3. Podgrzewaj ponownie do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Na dno wysokiej szklanki wlej ajerkoniak.
  5. Powoli wlewaj gorącą czekoladę – musisz robić to stopniowo, aby warstwy nie wymieszały się.
  6. Drugą część kremówki ubij na sztywną pianę.
  7. Dodaj cukier puder i krótko ubijaj.
  8. Sztywną śmietaną udekoruj wierzch gorącej czekolady i posyp kakao.

Smacznego!

Z czym serwować gorącą czekoladę?

Chociaż gorąca czekolada do picia smakuje wybornie bez żadnych dodatków, świetnie będą z nią współgrać między innymi:

  • brownie – w klasycznym wydaniu, podkręci czekoladowy smak napoju do picia,
  • lody waniliowe / śmietankowe / czekoladowe – taki deser sprawdzi się nie tylko zimą, ale i w letni wieczór,
  • szarlotka – kruche ciasto z solidną warstwą startych pieczonych jabłek będzie smakować jeszcze lepiej.

Oczywiście możliwości jest znacznie więcej – wiele zależy od Twoich cukierniczych upodobań smakowych.

Przygotowanie czekolady do picia – kilka wskazówek

Jeśli chcesz mieć pewność, że czekolada do picia będzie udana, warto skorzystać z kilku poniższych wskazówek:

  • do jej przygotowania zawsze wybieraj dobrej jakości czekoladę,
  • napój przyrządź ze śmietanki o zawartości tłuszczu minimum 30% – im jest go więcej, tym gęstszego napoju możesz się spodziewać,
  • czekoladę podgrzewaj na najmniejszym palniku – w przeciwnym razie możesz doprowadzić do przypalenia płynnych składników,
  • jeśli w trakcie przyrządzania gorącej czekolady okaże się, że napój jest zbyt rzadki, dodaj więcej czekolady.

Powyższy przepis to dowód na to, że gorącą czekoladę możesz przyrządzić samodzielnie. Jeśli będziesz postępować zgodnie ze wskazówkami, uzyskasz napój niczym z prawdziwej pijalni czekolady.

Ingredients

Directions

Gorąca czekolada z dodatkiem ajerkoniaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *