Gofry czekoladowe

AutorMagda
Ocena

Brownie

Ilość1 Porcja

Category

Gofry to potrawa od razu kojarząca się z wakacjami. Można podawać je na wiele różnych sposobów – z dżemem, bitą śmietaną, czekoladą czy świeżymi owocami. Przygotowanie takiego dania jest niezwykle proste. Sprawdzi się ono zwłaszcza jako propozycja śniadaniowa.

 

Gofry zwykle występują w podstawowej, jasnej wersji, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do nich kakao. W ten sposób można przygotować czekoladową przekąskę, idealną dla miłośników słodkości. Prezentuje się ona niezwykle efektownie, a dzięki dodaniu bananów jest naturalnie słodka i pozwala na zastosowanie dowolnych dodatków na wierzchu.

Jak przygotować gofry czekoladowe?

Gofry czekoladowe można przygotować w zaledwie kilka minut. Przed rozpoczęciem mieszania poszczególnych składników warto rozgrzać gofrownicę oraz wyjąć blender z końcówką w formie ubijaczki, która pozwoli dokładnie połączyć wszystkie produkty i ubić białka.

 

Składniki na gofry czekoladowe:

  • 2 jajka,
  • 1 banan,
  • 125 ml mleka,
  • 80 ml oleju roślinnego,
  • 30 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 200 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij je na gładką, białą pianę. Żółtka połącz z olejem, mlekiem, kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Rozgnieć banana widelcem i dorzuć do masy. Wymieszaj całość mikserem. Dodaj ubite białka i zamieszaj całość łyżką. Przelej masę do gofrownicy – w razie konieczności możesz posmarować ją odrobiną oleju zapobiegającego przywieraniu ciasta. Piecz gofry przez około 4 minuty, w zależności od mocy urządzenia. Jeśli po tym czasie będą niedopieczone, poczekaj kilka minut dłużej. Gotowe gofry podawaj z dowolnymi dodatkami.

Jak urozmaicić przepis na gofry czekoladowe i z czym je podawać?

Przepis na gofry można wykorzystać również do przygotowania pancakes czekoladowych, stanowiących kolejną propozycję na śniadanie. Bez względu na wybraną formę potrawy, dobrze jest urozmaicić ją ciekawymi dodatkami. Zdecydowanie najlepiej sprawdzą się świeże owoce, przełamujące smak czekoladowego ciasta. Jeśli kochasz minimalizm, możesz posypać gofry również zwykłym cukrem pudrem. Z bananem i czekoladą doskonale komponuje się także nieco mniej oczywisty dodatek, czyli masło orzechowe.

 

Gofry czekoladowe zawierają banana, a więc do masy nie trzeba dodawać cukru. Dzięki temu sprawdzą się świetnie również w sytuacji, gdy zdecydujesz się na posmarowanie ich kremem czekoladowym. To idealna propozycja dla prawdziwych miłośników kakao i słodyczy.

 

Natomiast jeśli chodzi o muffinki czekoladowe, przepis jest bardzo podobny. Ciasto wystarczy jedynie przelać do papilotek. Zamiast oleju lepiej sprawdzi się masło, które pozwoli na uzyskanie nieco bardziej zwartej konsystencji babeczek. Pamiętaj, by pozostawić około 1/3 wysokości papilotki pustej – w trakcie pieczenia ciasto urośnie. Czas pieczenia w tym przypadku powinien być znacznie dłuższy. Babeczki przygotowuje się bowiem w piekarniku, co trwa minimum 15 minut. Warto na bieżąco sprawdzać ich stan, by nie dopuścić do przypalenia.

Ingredients

Directions

Gofry czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *