Eklerki z czekoladą – przygotuj samodzielnie słodki przysmak z kuchni francuskiej

AutorMagda
Ocena

Eklerki to jeden z tych deserów, któremu nie sposób się oprzeć. Chrupiące, a zarazem aksamitne, sprawdzają się doskonale podczas popołudniowego spotkania przy kawie, jak i rodzinnego weekendu. Zastanawiasz się, jak przygotować pyszne eklerki czekoladowe? Sprawdź przepis krok po kroku i zachwyć swoich najbliższych!

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania30 minutCzas gotowania30 minutCałkowity czas1 hr

Eklerki czekoladowe to jeden z deserów rodem z Francji. Dobrze znany od wielu wieków, wydaje się dużym wyzwaniem kulinarnym. Tymczasem w rzeczywistości wystarczy poznać kilka tricków, aby przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Oto, jak je wyczarujesz w swojej kuchni!

Eklerki czekoladowe – składniki

Składniki, które będą Ci potrzebne, aby powstały eklerki czekoladowe, to:

  • 1 szklanka mąki pszennej typu 400 lub 450,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka wody,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E. Wedel,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Ponadto potrzebujesz składników na krem czekoladowy, którym wypełnisz deser. Są to:

  • 500 ml śmietanki-kremówki (30%),
  • 30 dag gorzkiej czekolady wysokiej jakości,
  • 1 kieliszek likieru amaretto albo rumu,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Eklerki czekoladowe – przepis krok po kroku

Rozpocznij od przygotowania kremu – najlepiej dzień przed podaniem eklerek.

  1. Do podgrzanej kremówki dodaj cukier puder i dobrze posiekaną czekoladę. Wyłącz ogień i odczekaj ok. 5 min.
  2. Dobrze wymieszaj na gładką masę. Odstaw przykryty krem do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Kiedy krem stężeje, dodaj do niego alkohol i wymieszaj.

Przygotuj ciasto:

  1. Wrzuć masło do rondelka i rozpuść razem z kakao.
  2. Wlej wodę oraz dodaj sól. Doprowadź mieszankę do wrzenia, upewniając się, że kakao nie pozostawiło żadnych zbitych cząstek.
  3. Do gorącego płynu wsypuj stopniowo przesianą mąkę, energicznie mieszając całość, aby nie powstały grudki.
  4. Ciasto parzone mieszaj na ogniu do momentu, kiedy stanie się jednolitą masą, a jego brzegi zaczną się odczepić od garnka.
  5. Ciasto zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.
  6. Do zimnego ciasta wbijaj i wmieszaj jajka, jedno po drugim, upewniając się, że składniki zostały dobrze roztarte.
  7. Dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj do gładkości.
  8. Ciasto przełóż do worka cukierniczego i nałóż końcówkę w kształcie gwiazdki.
  9. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i wyciskaj eklerki, pamiętając o zachowaniu dużych odstępów – ciasto podczas pieczenia bardzo urośnie.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na ok. 30 min. Po tym okresie (grzanie góra-dół bez termoobiegu) wyłącz piekarnik i studź eklerki przy uchylonym piekarniku.
  11. Kiedy ostygną, każdą eklerkę przetnij na pół (wzdłuż) i nadziewaj kremem czekoladowym – umieszczaj go pomiędzy górną a dolną warstwą.
  12. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Możesz też ewentualnie posypać całość dodatkowo wiórkami świeżo startej czekolady białej lub mlecznej, dla dodania całości jeszcze bardziej czekoladowego charakteru. Pewne jest jedno: ten deser stanie się gwiazdą każdego spotkania towarzyskiego czy popołudniowego relaksu w gronie rodzinnym. Smacznego!

Ingredients

Directions

Eklerki z czekoladą – przygotuj samodzielnie słodki przysmak z kuchni francuskiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *