Deser Ptasie Mleczko®

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Prawdziwe wedlowskie Ptasie Mleczko® to smak, który znamy i kochamy wszyscy, od lat. A czy może być coś lepszego niż inspiracja smakami dzieciństwa? Zobacz, jak przygotować ciasto, które zachwyca każdego, kto tylko go spróbuje. Miękki, puszysty środek i delikatna czekoladowa polewa to gwarancja deseru, który zapamiętasz na długo.

 

Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny na stężenie w lodówce

Liczba porcji: 8

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:

Bezowa pianka:

  • 6 białek,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 100 ml wrzątku,
  • 2 łyżki żelatyny.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 4 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 50 ml wrzątku.

 

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalej wrzątkiem i kiedy całkowicie się rozpuści, odstaw do wystygnięcia.
  2. Przygotuj białka do ubijania.
  3. Z białek i szczypty soli ubij pianę na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Kiedy piana stanie się naprawdę puszysta i błyszcząca, będzie to oznaczało, że cukier idealnie połączył się z masą.
  4. Następnie, wciąż mieszając, dodaj przestudzoną żelatynę i miksuj jeszcze kilkanaście sekund.
  5. Następnie przygotuj polewę – możesz też od niej zacząć przygotowanie deseru, wtedy polewa zdąży nieco przestygnąć, zanim pokryjesz nią piankową masę.
  6. W szklance z wrzątkiem rozpuść żelatynę. Mieszaj dokładnie, aż całkowicie się rozpuści.
  7. W małym garnuszku zacznij rozpuszczać mleczną czekoladę, dodaj śmietankę kremówkę, masło, kakao i cukier. Wlej żelatynę. Mieszaj wszystko, aż składniki połączą się ze sobą i powstanie gęsta polewa bez grudek. Jeśli jednak pojawią się grudki, możesz po prostu przetrzeć polewę przez sitko.
  8. Przygotuj formę na deser – możesz użyć tortownicy o średnicy 24 cm. Wyłóż ją starannie papierem do pieczenia.
  9. Na spód formy wylej połowę polewy czekoladowej i rozsmaruj ją równomiernie. Kiedy już delikatnie stężeje, przykryj ją puszystą pianką.
  10. Na wierzch wlej drugą porcję polewy, delikatnie wygładzając ją szpatułką.
  11. Tak przygotowany deser włóż do lodówki przynajmniej na dwie godziny, tak żeby całość stężała, wtedy będzie smakować najlepiej.
  12. Deser możesz kroić nożem. Pamiętaj, żeby przechowywać go w lodówce.
  13. Smacznego!

 

Ptasie Mleczko® to deser, na który nikogo nie trzeba chyba namawiać. I chociaż wymaga trochę nakładu pracy, efekt zawsze przerasta oczekiwania. Czekoladowa polewa przyjemnie chrupie przy każdym gryzie, a puszysta bezowa pianka po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie musisz spróbować!

 

A jeśli lubisz klasyczne słodkości, koniecznie musisz zrobić też babeczki czekoladowe, przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy chwila, by po całym domu rozniósł się wyjątkowy aromat czekolady. Uzupełnieniem ich smaku będą pancakes czekoladowe, które znakomicie sprawdzą się także podczas śniadań.

Ingredients

Directions

Deser Ptasie Mleczko®

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *