Print Options:

Czekoladowy ślimak z ciasta francuskiego

Ilość1 PorcjaCzas przygotowania15 minutCzas gotowania15 minutCałkowity czas30 minut

Czekolada to jeden z najchętniej wybieranych słodyczy na świecie. Wśród jej fanów można znaleźć osoby w każdym wieku, a wykonane z niej ciasta i przekąski znikają jako pierwsze ze stołu na każdym przyjęciu. Czy można jednak w szybki sposób wykonać niebanalny deser właśnie przy użyciu czekolady?

Pyszne i proste 'ślimaki' czekoladowe

 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
 150 g gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel
 5 łyżki mleka
 2 łyżeczki cukru wanilinowego
1

Pierwszym krokiem, który należy wykonać to przygotowanie czekoladowego nadzienia. W tym celu połam na kawałki czekoladę Wedel i wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej.

2

Następnie dodaj do powstałej masy cukier, wymieszaj dokładnie i odstaw nadzienie do wystygnięcia.

3

Rozwiń gotowe ciasto francuskie i posmaruj całą połać przestudzoną czekoladą z mlekiem i cukrem.

4

Zwiń posmarowane ciasto francuskie z czekoladą jak roladę, a następnie umieść je na pięć minut w zamrażarce.

5

Pokrój roladę w odstępach około 1 cm, tak aby stworzyć ślimacze krążki, a następnie przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zachowaj odstępy pomiędzy ślimakami, ponieważ ciasto francuskie zwiększa podczas pieczenia swoją objętość.

6

Włóż blachę z czekoladowymi ślimakami do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 190 stopni i piecz przez kilkanaście minut, aż do uzyskania złotego koloru.