Czekoladowy ślimak z ciasta francuskiego

AutorMagda
OcenaTrudnośćŁatwy

Czekolada to jeden z najchętniej wybieranych słodyczy na świecie. Wśród jej fanów można znaleźć osoby w każdym wieku, a wykonane z niej ciasta i przekąski znikają jako pierwsze ze stołu na każdym przyjęciu. Czy można jednak w szybki sposób wykonać niebanalny deser właśnie przy użyciu czekolady?

Pyszne i proste 'ślimaki' czekoladowe

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania15 minutCałkowity czas30 minut

Czekolada – z czym ją połączyć?

 

Czekolada jest znana na świecie od wielu wieków. Wykorzystanie ziaren kakaowca do celów spożywczych było obecne już w kulturze Majów i Azteków. Przez lata wygląd, konsystencja czekolady i sposób łączenia jej z innymi składnikami się zmieniał. Dziś prezentujemy Ci przepis na doskonałe połączenie ciasta francuskiego z czekoladą.

 

Podstawowe składniki na ciasto francuskie z czekoladą

 

Jeśli chcesz stworzyć niebanalny deser, który zasmakuje nawet wybrednym uczestnikom przyjęcia czy niesfornym domownikom, zdecyduj się na czekoladowego ślimaka w wersji ciasteczek. Mniejsza forma przekąski będzie łatwiejsza w podaniu, a Twoi goście poczują się u Ciebie bardziej swobodnie. Żeby wykonać ślimaki czekoladowe, przygotuj:

 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
 150 g gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel
 5 łyżki mleka
 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Jak wykonać ciasto francuskie z czekoladą?

 

Do przygotowania ślimaków z czekoladą wystarczy sześć prostych kroków. To nawet nie godzina pracy, a słodkie ciasto francuskie z czekoladą będzie już gotowe do podania.

1

Pierwszym krokiem, który należy wykonać to przygotowanie czekoladowego nadzienia. W tym celu połam na kawałki czekoladę Wedel i wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej.

2

Następnie dodaj do powstałej masy cukier, wymieszaj dokładnie i odstaw nadzienie do wystygnięcia.

3

Rozwiń gotowe ciasto francuskie i posmaruj całą połać przestudzoną czekoladą z mlekiem i cukrem.

4

Zwiń posmarowane ciasto francuskie z czekoladą jak roladę, a następnie umieść je na pięć minut w zamrażarce.

5

Pokrój roladę w odstępach około 1 cm, tak aby stworzyć ślimacze krążki, a następnie przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zachowaj odstępy pomiędzy ślimakami, ponieważ ciasto francuskie zwiększa podczas pieczenia swoją objętość.

6

Włóż blachę z czekoladowymi ślimakami do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 190 stopni i piecz przez kilkanaście minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Proste wypieki – ciasto francuskie z czekoladą!

 

Tak proste przepisy sprawiają największą radość, bo już po chwili możesz cieszyć się pysznymi wypiekami. Dodatkowo, mając w domu niewiele składników możesz bardzo szybko wykonać niebanalny deser, który zaskoczy niezapowiedzianych gości.

 

Zapach świeżego ciasta w domu, przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa i tworzy niezwykłą, pełną ciepła atmosferę. Taki smakowity poczęstunek na pewno docenią nie tylko domownicy, ale także przybili z wizytą goście.

 

Kreatywność to podstawa w kuchni!

 

Takie klasyczne wypieki można z łatwością modyfikować! Spróbuj nie kroić rolady na mniejsze kawałki i upiec dużego ślimaka z ciasta francuskiego z czekoladą lub wykorzystaj kreatywność i wymyślaj własne odmiany tego deseru. Może wymyślisz ciekawą polewę albo spróbujesz wykonać masę z innego rodzaju czekolad Wedel?

 

 

Ingredients

 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
 150 g gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel
 5 łyżki mleka
 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Directions

1

Pierwszym krokiem, który należy wykonać to przygotowanie czekoladowego nadzienia. W tym celu połam na kawałki czekoladę Wedel i wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej.

2

Następnie dodaj do powstałej masy cukier, wymieszaj dokładnie i odstaw nadzienie do wystygnięcia.

3

Rozwiń gotowe ciasto francuskie i posmaruj całą połać przestudzoną czekoladą z mlekiem i cukrem.

4

Zwiń posmarowane ciasto francuskie z czekoladą jak roladę, a następnie umieść je na pięć minut w zamrażarce.

5

Pokrój roladę w odstępach około 1 cm, tak aby stworzyć ślimacze krążki, a następnie przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zachowaj odstępy pomiędzy ślimakami, ponieważ ciasto francuskie zwiększa podczas pieczenia swoją objętość.

6

Włóż blachę z czekoladowymi ślimakami do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 190 stopni i piecz przez kilkanaście minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Czekoladowy ślimak z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *