Czekolada to jeden z najchętniej wybieranych słodyczy na świecie. Wśród jej fanów można znaleźć osoby w każdym wieku, a wykonane z niej ciasta i przekąski znikają jako pierwsze ze stołu na każdym przyjęciu. Czy można jednak w szybki sposób wykonać niebanalny deser właśnie przy użyciu czekolady?
Czekolada – z czym ją połączyć?
Czekolada jest znana na świecie od wielu wieków. Wykorzystanie ziaren kakaowca do celów spożywczych było obecne już w kulturze Majów i Azteków. Przez lata wygląd, konsystencja czekolady i sposób łączenia jej z innymi składnikami się zmieniał. Dziś prezentujemy Ci przepis na doskonałe połączenie ciasta francuskiego z czekoladą.
Podstawowe składniki na ciasto francuskie z czekoladą
Jeśli chcesz stworzyć niebanalny deser, który zasmakuje nawet wybrednym uczestnikom przyjęcia czy niesfornym domownikom, zdecyduj się na czekoladowego ślimaka w wersji ciasteczek. Mniejsza forma przekąski będzie łatwiejsza w podaniu, a Twoi goście poczują się u Ciebie bardziej swobodnie. Żeby wykonać ślimaki czekoladowe, przygotuj:
Jak wykonać ciasto francuskie z czekoladą?
Do przygotowania ślimaków z czekoladą wystarczy sześć prostych kroków. To nawet nie godzina pracy, a słodkie ciasto francuskie z czekoladą będzie już gotowe do podania.
Pierwszym krokiem, który należy wykonać to przygotowanie czekoladowego nadzienia. W tym celu połam na kawałki czekoladę Wedel i wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej.
Następnie dodaj do powstałej masy cukier, wymieszaj dokładnie i odstaw nadzienie do wystygnięcia.
Rozwiń gotowe ciasto francuskie i posmaruj całą połać przestudzoną czekoladą z mlekiem i cukrem.
Zwiń posmarowane ciasto francuskie z czekoladą jak roladę, a następnie umieść je na pięć minut w zamrażarce.
Pokrój roladę w odstępach około 1 cm, tak aby stworzyć ślimacze krążki, a następnie przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zachowaj odstępy pomiędzy ślimakami, ponieważ ciasto francuskie zwiększa podczas pieczenia swoją objętość.
Włóż blachę z czekoladowymi ślimakami do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 190 stopni i piecz przez kilkanaście minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Proste wypieki – ciasto francuskie z czekoladą!
Tak proste przepisy sprawiają największą radość, bo już po chwili możesz cieszyć się pysznymi wypiekami. Dodatkowo, mając w domu niewiele składników możesz bardzo szybko wykonać niebanalny deser, który zaskoczy niezapowiedzianych gości.
Zapach świeżego ciasta w domu, przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa i tworzy niezwykłą, pełną ciepła atmosferę. Taki smakowity poczęstunek na pewno docenią nie tylko domownicy, ale także przybili z wizytą goście.
Kreatywność to podstawa w kuchni!
Takie klasyczne wypieki można z łatwością modyfikować! Spróbuj nie kroić rolady na mniejsze kawałki i upiec dużego ślimaka z ciasta francuskiego z czekoladą lub wykorzystaj kreatywność i wymyślaj własne odmiany tego deseru. Może wymyślisz ciekawą polewę albo spróbujesz wykonać masę z innego rodzaju czekolad Wedel?
Ingredients
Directions
Pierwszym krokiem, który należy wykonać to przygotowanie czekoladowego nadzienia. W tym celu połam na kawałki czekoladę Wedel i wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej.
Następnie dodaj do powstałej masy cukier, wymieszaj dokładnie i odstaw nadzienie do wystygnięcia.
Rozwiń gotowe ciasto francuskie i posmaruj całą połać przestudzoną czekoladą z mlekiem i cukrem.
Zwiń posmarowane ciasto francuskie z czekoladą jak roladę, a następnie umieść je na pięć minut w zamrażarce.
Pokrój roladę w odstępach około 1 cm, tak aby stworzyć ślimacze krążki, a następnie przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zachowaj odstępy pomiędzy ślimakami, ponieważ ciasto francuskie zwiększa podczas pieczenia swoją objętość.
Włóż blachę z czekoladowymi ślimakami do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 190 stopni i piecz przez kilkanaście minut, aż do uzyskania złotego koloru.