Print Options:

Czekoladowy fondant (foundant) – jak zrobić?

Ilość1 PorcjaCzas przygotowania30 minut

Jeszcze ciepłe, kruche z zewnątrz ciasto, podawane w ceramicznym naczyniu. Intensywny, wszechogarniający zapach najlepszej czekolady i wanilii. Już cieknie Ci ślinka? A co, gdyby wystarczyło zatopić w tym deserze widelczyk, by wypłynęła z niego gęsta, ale jeszcze płynna czekolada? Masz ochotę na taki smakołyk? Zobacz więc, jak zrobić fondant czekoladowy, czyli słynny lava cake.

Czekoladowy fondant

 ok. 50 g dobrej jakości masła + odrobinę do posmarowania foremek ceramicznych lub tych na muffinki,
 2 jajka w temperaturze pokojowej, najlepiej z wolnego wybiegu,
 ok. 4 łyżki cukru – może być to również cukier brązowy,
 szczyptę soli,
 1 łyżkę mąki tortowej (typ 450) + szczyptę do podsypania foremek.
1

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę,

2

Czekoladę pokrusz w kostki i umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą – rozpuść ją powoli w kąpieli wodnej, dodając do niej masło,

3

Do roztopionej i delikatnie przestudzonej czekolady powoli przesiej i wmieszaj mąkę oraz dodaj szczyptę soli,

4

Połącz masę czekoladową z jajkami i cukrem, delikatnie wymieszaj,

5

Wlej masę do kokilek lub foremek na muffiny wysmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką,

6

Piecz w temperaturze 200oC – ok. 6 minut w foremkach metalowych / silikonowych, ok. 12 w foremkach ceramicznych,

7

Wyjmij z piekarnika, zostaw do ostygnięcia na ok. 1-2 minuty,

8

Serwuj na ciepło – np. w towarzystwie świeżych owoców, cukru-pudru, orzechów, bitej śmietany, sosu czekoladowego czy lodów waniliowych.