Czekoladowy fondant (foundant) – jak zrobić?

AutorMagda
OcenaTrudnośćŁatwy

Jeszcze ciepłe, kruche z zewnątrz ciasto, podawane w ceramicznym naczyniu. Intensywny, wszechogarniający zapach najlepszej czekolady i wanilii. Już cieknie Ci ślinka? A co, gdyby wystarczyło zatopić w tym deserze widelczyk, by wypłynęła z niego gęsta, ale jeszcze płynna czekolada? Masz ochotę na taki smakołyk? Zobacz więc, jak zrobić fondant czekoladowy, czyli słynny lava cake.

Czekoladowy fondant

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania30 minut

Czekoladowy fondant to jeden z najsłynniejszych i najbardziej kochanych deserów na świecie. Jest prawdziwą ucztą dla zmysłów – pod warunkiem, że… został prawidłowo przyrządzony. Choć jest to nieco większe wyzwanie niż np. wyczarowanie prostych ciasteczek, z pewnością sobie z nim poradzisz. Wystarczy poznać kilka prostych tricków, aby powstał idealny fondant. Przepis na niego znajdziesz poniżej.

Jak zrobić fondant? Liczą się składniki!

Sekretem dobrego lava cake są wysokiej jakości składniki. Kluczowym jest oczywiście czekolada. Jaka? Obowiązkowo deserowa, z wysoką zawartością kakao, o aksamitnej teksturze. W tej roli dobrze sprawdzi się np. czekolada gorzka 80% premium Wedel lub – jeśli wolisz mniej wytrawny smak – czekolada lekko gorzka 50%. Na przyrządzenie 2-4 porcji potrzebujesz ok. 100 g tego przysmaku.

 ok. 50 g dobrej jakości masła + odrobinę do posmarowania foremek ceramicznych lub tych na muffinki,
 2 jajka w temperaturze pokojowej, najlepiej z wolnego wybiegu,
 ok. 4 łyżki cukru – może być to również cukier brązowy,
 szczyptę soli,
 1 łyżkę mąki tortowej (typ 450) + szczyptę do podsypania foremek.

Dodatkowo możesz do fondanta przygotować dodatki – np. kilka świeżych malin, cukier-puder do posypania, posiekane orzeszki itp. Decyzja należy do Ciebie.

Foundant czekoladowy – przepis krok po kroku

1

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę,

2

Czekoladę pokrusz w kostki i umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą – rozpuść ją powoli w kąpieli wodnej, dodając do niej masło,

3

Do roztopionej i delikatnie przestudzonej czekolady powoli przesiej i wmieszaj mąkę oraz dodaj szczyptę soli,

4

Połącz masę czekoladową z jajkami i cukrem, delikatnie wymieszaj,

5

Wlej masę do kokilek lub foremek na muffiny wysmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką,

6

Piecz w temperaturze 200oC – ok. 6 minut w foremkach metalowych / silikonowych, ok. 12 w foremkach ceramicznych,

7

Wyjmij z piekarnika, zostaw do ostygnięcia na ok. 1-2 minuty,

8

Serwuj na ciepło – np. w towarzystwie świeżych owoców, cukru-pudru, orzechów, bitej śmietany, sosu czekoladowego czy lodów waniliowych.

Pamiętaj: przy przyrządzaniu fondanta liczy się cierpliwość i precyzja w wykonywaniu kolejnych kroków. Włóż serce w pieczenie i nie spiesz się – w efekcie uzyskasz czekoladowy foundant o idealnej konsystencji. To deser, który perfekcyjnie sprawdzi się np. na romantycznej randce!

Ingredients

 ok. 50 g dobrej jakości masła + odrobinę do posmarowania foremek ceramicznych lub tych na muffinki,
 2 jajka w temperaturze pokojowej, najlepiej z wolnego wybiegu,
 ok. 4 łyżki cukru – może być to również cukier brązowy,
 szczyptę soli,
 1 łyżkę mąki tortowej (typ 450) + szczyptę do podsypania foremek.

Directions

1

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę,

2

Czekoladę pokrusz w kostki i umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą – rozpuść ją powoli w kąpieli wodnej, dodając do niej masło,

3

Do roztopionej i delikatnie przestudzonej czekolady powoli przesiej i wmieszaj mąkę oraz dodaj szczyptę soli,

4

Połącz masę czekoladową z jajkami i cukrem, delikatnie wymieszaj,

5

Wlej masę do kokilek lub foremek na muffiny wysmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką,

6

Piecz w temperaturze 200oC – ok. 6 minut w foremkach metalowych / silikonowych, ok. 12 w foremkach ceramicznych,

7

Wyjmij z piekarnika, zostaw do ostygnięcia na ok. 1-2 minuty,

8

Serwuj na ciepło – np. w towarzystwie świeżych owoców, cukru-pudru, orzechów, bitej śmietany, sosu czekoladowego czy lodów waniliowych.

Czekoladowy fondant (foundant) – jak zrobić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *