Czekoladowe ciastka brownie, które zachwycą każdego

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Chcesz zaserwować swoim gościom deser, który wywoła zachwyt i uśmiechy błogości? Czekoladowe ciastka brownie to jeden z imprezowych pewniaków. Warto zaserwować go na domówce i większym przyjęciu, ponieważ jest prosty w przygotowaniu, a zarazem niezwykle smaczny i efektowny. Możesz podać go na różne sposoby, co dodatkowo zwiększa jego atrakcyjność – smakową oraz wizualną.

Pomysł na smaczny deser

Desery z udziałem czekolady cieszą się sporą sympatią miłośników deserów. Chętnie sięgają oni po wyraziste w smaku, chrupiące, a następnie rozpuszczające się w ustach przysmaki. To wyjątkowo pyszny dodatek do kawy lub herbaty, a także pomysł na sycącą przekąskę w pracy lub w szkole. Kiedy poznasz sprawdzony i prosty przepis na ciastka czekoladowe, nie będziesz już próbować innych. Żadna z gotowych sklepowych propozycji nie dostarczy Ci takiej eksplozji smaku jak te, przyrządzone w domowym zaciszu.

Kupować czy piec?

Zdecydowanie piec! Ciastka czekoladowe, które przyrządzisz samodzielnie, będą miały doskonały smak, który zawdzięczają przede wszystkim dobrej jakości składnikom. Dzięki temu dobrze wiesz, co mają w środku i nie stosujesz żadnych chemicznych ulepszaczy, barwników czy wzmacniaczy smaku. Cieszysz się tym, co naturalnie pyszne.

Ponadto:

  • pieczenie to sposób na dobrą zabawę i integrację – zaproś do kuchennego wyzwania dzieci lub partnera,
  • robienie ciastek jest sposobem na relaks i odpoczynek – oderwanie myśli od spraw związanych z pracą czy domowymi obowiązkami,
  • bazując na jednym sprawdzonym przepisie, można przyrządzać brownie regularnie, zamieniając niektóre ze składników na inne, dodając przyprawy i ulepszając recepturę.

Sekret pysznego brownie

Pyszne brownie powstaje z dobrych jakościowo składników. Oczywiście głównym jest czekolada mleczna, gorzka lub mieszana – jak lubisz i jaki poziom słodkości chcesz uzyskać. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie temu miękkiemu i rozpływającemu się w ustach przysmakowi nieco chrupkości. Zrobisz to na kilka sposobów, wtykając w blat ciastek:

  • bakalie,
  • pokruszone orzechy,
  • pokruszone herbatniki,
  • kawałki czekolady.

Brzmi pysznie, prawda? A to jeszcze nie wszystko, ponieważ smak tego wykwintnego deseru możesz podkreślić na inne sposoby, np. sięgając po błyszczącą polewę wykonaną z ganache czekoladowego lub lukru. Najbardziej ekspresową wersją posypki jest ta, wykonana z wiórków kokosowych, płatków migdałowych oraz cukru pudru.

Deser na każdą okazję

Brownie to deser na każdą okazję – popołudnie przy kawie w gronie najbliższych, piknik w plenerze, przyjęcie z przyjaciółmi. Twoje czekoladowe wypieki wszędzie zostaną powitane z entuzjazmem, bo nie znamy osoby, która nie lubiłaby tego smakołyku. Należysz do miłośników czekolady? To odważnie sięgnij po składniki, dzięki którym ciastka nabiorą niepowtarzalnego smaku. Do jego podkreślenia sprawdzą się np. kandyzowane kawałki pomarańczy, chili, kardamon, cynamon. Zaskoczony? Łączenie pikantnych i wyrazistych przypraw ze słodką lub gorzką czekoladą to zabieg stosowany od lat przez najlepszych cukierników na świecie!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/

Ingredients

Directions

Czekoladowe ciastka brownie, które zachwycą każdego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *