Czekoladowe ciastka bez pieczenia

AutorMagda
Ocena

mokre ciasto czekoladowe

Ilość1 Porcja

Category

Masz ochotę na coś słodkiego bez pieczenia? Te mocno czekoladowe ciastka to prosta i łatwa do zrobienia uczta, bez włączania piekarnika. Wymagają tylko kilku składników i 5 minut przygotowania. Jeśli przygotujesz jedną partię, pokochasz je tak mocno, że zanim się zorientujesz, już zaczniesz robić kolejną. Poznaj szybki i sprawdzony przepis na ciastka czekoladowe bez pieczenia.

 

Próba upieczenia czegoś słodkiego nie wyszła? Wymarzone muffiny czekoladowe nie wyrosły, a w Twojej kuchni było czuć tylko zapach spalonej czekolady? Nie musisz być wyśmienitym cukiernikiem, nie wszystko musi Ci wychodzić, ale nie rezygnuj z samodzielnego przygotowania czegoś słodkiego. Zamiast kolejny raz walczyć z piekarnikiem, możesz przygotować proste ciastka czekoladowe bez pieczenia. Na pewno Ci wyjdą, tylko trzymaj się szczegółowo przepisu.

 

Przepis na ciastka czekoladowe bez pieczenia

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • ½ kostki masła,
  • 1/3 szklanki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ½ szklanki masła orzechowego,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • opcjonalnie: 90 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel.

 

Jak zrobić ciastka czekoladowe bez pieczenia?

Po odmierzeniu składników łączy się je w mgnieniu oka!

Najpierw przygotuj masę czekoladową. Powoli roztop masło w rondelku i wymieszaj z kakao, mlekiem, cukrem, masłem orzechowym i ekstraktem waniliowym. Doprowadź masę do wrzenia i gotuj, często mieszając, przez 2 minuty. Nie gotuj dłużej, bo mieszanina stanie się zbyt gęsta! Odstaw garnek na 5 minut do przestygnięcia jego zawartości.

Gdy masa czekoladowa delikatnie ostygnie, dodaj do środka płatki owsiane. Całość bardzo dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Następnie uformuj ciasteczka. Najlepiej użyj dwóch łyżek, aby kłaść ciastka czekoladowe na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30-50 minut, żeby ciasteczka stwardniały. Po upływie tego czasu możesz je wyjąć i zajadać. Gotowe przechowuj w hermetycznym pojemniku.

Dobra rada: Jeśli jesteś wielkim fanem czekolady, wciśnij kilka mini kawałków czekolady mlecznej na wierzch każdego ciastka. Będzie pysznie!

 

Wskazówki dotyczące czekoladowych ciastek bez pieczenia

Oto kilka wskazówek, których musisz się trzymać, jeśli chcesz, aby Twoje ciastka czekoladowe bez pieczenia wyszły idealnie:

  • upewnij się, że masło orzechowe jest w miarę rzadkie. Do przygotowania tego przepisu szukaj kremowego masła orzechowego o gładkiej konsystencji, a nie twardego, sztywnego, którego nie możesz wyjąć łyżką ze słoika. Kremowe masło orzechowe jest niezbędne do przygotowania wspaniałych ciasteczek bez pieczenia,
  • pilnuj masy podczas jej gotowania. Szybko dochodzi do wrzenia,
  • czekoladowa masa szybko też gęstnieje. Przed rozpoczęciem pracy rozłóż pergamin na blasze, by od razu formować ciastka.

I na koniec zapamiętaj! Najlepiej zrób od razu podwójną porcję. Z tego przepisu wychodzi około 12 małych ciasteczek, więc możesz podwoić ilość składników i przygotować więcej słodkości.

Ingredients

Directions

Czekoladowe ciastka bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *