Print Options:

Czekoladowa krówka – ciasto z masą krówkową

Ilość1 PorcjaCzas przygotowania1 hr

Lubisz ciasto krówka? To jeden z najbardziej dekadenckich deserów, jakie można sobie wyobrazić. Krem toffi w połączeniu z miękkim biszkoptem kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz jednak jeszcze bardziej podnieść poprzeczkę – wystarczy, że do przyrządzenia tego wyjątkowego deseru wykorzystasz również czekoladę. Co zrobić, aby powstała czekoladowa krówka? Oto nasza interpretacja tej receptury.

Ciasto z masą krówkową

1. Biszkopt
 3 białka jaj
 3 żółtka
 ok. 3/4 szklanki cukru
 3/4 szklanki mąki pszennej
 4 łyżki kakao / wiórków czekoladowych
2. Krem karmelowy
 250 g masła
 ok. 300 g gotowej masy krówkowej
3. Krem czekoladowy
 200 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
 ok. 125 g czekolady mlecznej i 30 g gorzkiej (proporcje możesz zmieniać w zależności od swoich preferencji)
 ok. 50 g serka mascarpone
1

Ubij białka na sztywną pianę (ze szczyptą soli).

2

Połącz delikatnie białka z żółtkami.

3

Przesiej na tak powstałą masę 3/4 szklanki mąki pszennej oraz kakao / wiórki czekoladowe, a następnie delikatnie wymieszaj.

4

Piecz w temperaturze ok. 160 st. C przez mniej więcej 40 minut.

5

Po przestygnięciu ciasto przekrój w poprzek, aby uzyskać 3-4 warstwy do przełożenia kremem.

Teraz czeka Cię najważniejsze zadanie, a więc przygotowanie mas kremowych. W wersji czekoladowej powinny powstać dwie.
6

Ubij masło w temperaturze pokojowej i połącz je z masą krówkową przy pomocy miksera – tak powstanie krem karmelowy.

7

Podgrzej w rondelku śmietanę.

8

Do ciepłej śmietanki wrzuć pokruszoną w kostki czekoladę.

9

Pozostaw do roztopienia i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

10

Schłodź masę czekoladową w lodówce, najlepiej przez noc,

11

Zmieszaj krem z ze schłodzonym serkiem mascarpone na puszystą masę.

12

Tak przygotowanymi masami, naprzemiennie, przełóż biszkopt.

13

Całość wykończ np. wiórkami gorzkiej czekolady lub posiekanymi orzechami.