Lubisz ciasto krówka? To jeden z najbardziej dekadenckich deserów, jakie można sobie wyobrazić. Krem toffi w połączeniu z miękkim biszkoptem kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz jednak jeszcze bardziej podnieść poprzeczkę – wystarczy, że do przyrządzenia tego wyjątkowego deseru wykorzystasz również czekoladę. Co zrobić, aby powstała czekoladowa krówka? Oto nasza interpretacja tej receptury.
Ubij białka na sztywną pianę (ze szczyptą soli).
Połącz delikatnie białka z żółtkami.
Przesiej na tak powstałą masę 3/4 szklanki mąki pszennej oraz kakao / wiórki czekoladowe, a następnie delikatnie wymieszaj.
Piecz w temperaturze ok. 160 st. C przez mniej więcej 40 minut.
Po przestygnięciu ciasto przekrój w poprzek, aby uzyskać 3-4 warstwy do przełożenia kremem.
Ubij masło w temperaturze pokojowej i połącz je z masą krówkową przy pomocy miksera – tak powstanie krem karmelowy.
Podgrzej w rondelku śmietanę.
Do ciepłej śmietanki wrzuć pokruszoną w kostki czekoladę.
Pozostaw do roztopienia i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Schłodź masę czekoladową w lodówce, najlepiej przez noc,
Zmieszaj krem z ze schłodzonym serkiem mascarpone na puszystą masę.
Tak przygotowanymi masami, naprzemiennie, przełóż biszkopt.
Całość wykończ np. wiórkami gorzkiej czekolady lub posiekanymi orzechami.