Czekoladowa krówka – ciasto z masą krówkową

AutorMagda
OcenaTrudnośćŁatwy

Lubisz ciasto krówka? To jeden z najbardziej dekadenckich deserów, jakie można sobie wyobrazić. Krem toffi w połączeniu z miękkim biszkoptem kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz jednak jeszcze bardziej podnieść poprzeczkę – wystarczy, że do przyrządzenia tego wyjątkowego deseru wykorzystasz również czekoladę. Co zrobić, aby powstała czekoladowa krówka? Oto nasza interpretacja tej receptury.

Ciasto z masą krówkową

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania1 hr

Przepis na klasyczną krówkę jest dość prosty: przyrządzasz biszkopt tortowy, najczęściej w ciemnej, kakaowej wersji i przekładasz go masą karmelową. Już w tej postaci deser jest absolutnie przepyszny i zachwyca fuzją smaków. Jednak to dopiero czekolada dodaje mu finezji, klasy i nutki dekadencji – zwłaszcza, jeśli wybierzesz tę wysokiej jakości.

Jaką czekoladę wykorzystać w cieście-krówce? Jeżeli chcesz z niej wyczarować drugi krem (a to najciekawsze rozwiązanie), przydadzą Ci się zarówno czekolada gorzka, jak i mleczna. Ich połączenie pozwoli uzyskać idealny balans między słodyczą a subtelną goryczą i dopełni smaku karmelowej masy.

Czekoladę możesz wykorzystać również:

  • jako dodatek do ciasta biszkoptowego – wystarczy, że zetrzesz ją na drobne wiórki i dodasz do masy zamiast kakao,
  • jako posypkę – również najlepiej w formie startej,
  • jako polewę na wierzch klasycznego ciasta-krówki (najlepiej spisuje się polewa z czekolady gorzkiej).

Składniki na ciasto krówka

Czekoladowa krówka składa się z trzech głównych elementów: biszkoptu oraz dwóch kremów do jego przełożenia. Oto składniki, które są niezbędne do ich wykonania.

1. Biszkopt
 3 białka jaj
 3 żółtka
 ok. 3/4 szklanki cukru
 3/4 szklanki mąki pszennej
 4 łyżki kakao / wiórków czekoladowych
2. Krem karmelowy
 250 g masła
 ok. 300 g gotowej masy krówkowej
3. Krem czekoladowy
 200 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
 ok. 125 g czekolady mlecznej i 30 g gorzkiej (proporcje możesz zmieniać w zależności od swoich preferencji)
 ok. 50 g serka mascarpone

Sposób przygotowania ciasta z masą krówkową i czekoladową

1

Ubij białka na sztywną pianę (ze szczyptą soli).

2

Połącz delikatnie białka z żółtkami.

3

Przesiej na tak powstałą masę 3/4 szklanki mąki pszennej oraz kakao / wiórki czekoladowe, a następnie delikatnie wymieszaj.

4

Piecz w temperaturze ok. 160 st. C przez mniej więcej 40 minut.

5

Po przestygnięciu ciasto przekrój w poprzek, aby uzyskać 3-4 warstwy do przełożenia kremem.

Teraz czeka Cię najważniejsze zadanie, a więc przygotowanie mas kremowych. W wersji czekoladowej powinny powstać dwie.
6

Ubij masło w temperaturze pokojowej i połącz je z masą krówkową przy pomocy miksera – tak powstanie krem karmelowy.

7

Podgrzej w rondelku śmietanę.

8

Do ciepłej śmietanki wrzuć pokruszoną w kostki czekoladę.

9

Pozostaw do roztopienia i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

10

Schłodź masę czekoladową w lodówce, najlepiej przez noc,

11

Zmieszaj krem z ze schłodzonym serkiem mascarpone na puszystą masę.

12

Tak przygotowanymi masami, naprzemiennie, przełóż biszkopt.

13

Całość wykończ np. wiórkami gorzkiej czekolady lub posiekanymi orzechami.

Ta kompozycja zachwyci nawet największych łasuchów!

Ingredients

1. Biszkopt
 3 białka jaj
 3 żółtka
 ok. 3/4 szklanki cukru
 3/4 szklanki mąki pszennej
 4 łyżki kakao / wiórków czekoladowych
2. Krem karmelowy
 250 g masła
 ok. 300 g gotowej masy krówkowej
3. Krem czekoladowy
 200 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
 ok. 125 g czekolady mlecznej i 30 g gorzkiej (proporcje możesz zmieniać w zależności od swoich preferencji)
 ok. 50 g serka mascarpone

Directions

1

Ubij białka na sztywną pianę (ze szczyptą soli).

2

Połącz delikatnie białka z żółtkami.

3

Przesiej na tak powstałą masę 3/4 szklanki mąki pszennej oraz kakao / wiórki czekoladowe, a następnie delikatnie wymieszaj.

4

Piecz w temperaturze ok. 160 st. C przez mniej więcej 40 minut.

5

Po przestygnięciu ciasto przekrój w poprzek, aby uzyskać 3-4 warstwy do przełożenia kremem.

Teraz czeka Cię najważniejsze zadanie, a więc przygotowanie mas kremowych. W wersji czekoladowej powinny powstać dwie.
6

Ubij masło w temperaturze pokojowej i połącz je z masą krówkową przy pomocy miksera – tak powstanie krem karmelowy.

7

Podgrzej w rondelku śmietanę.

8

Do ciepłej śmietanki wrzuć pokruszoną w kostki czekoladę.

9

Pozostaw do roztopienia i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

10

Schłodź masę czekoladową w lodówce, najlepiej przez noc,

11

Zmieszaj krem z ze schłodzonym serkiem mascarpone na puszystą masę.

12

Tak przygotowanymi masami, naprzemiennie, przełóż biszkopt.

13

Całość wykończ np. wiórkami gorzkiej czekolady lub posiekanymi orzechami.

Czekoladowa krówka – ciasto z masą krówkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *