Lubisz ciasto krówka? To jeden z najbardziej dekadenckich deserów, jakie można sobie wyobrazić. Krem toffi w połączeniu z miękkim biszkoptem kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz jednak jeszcze bardziej podnieść poprzeczkę – wystarczy, że do przyrządzenia tego wyjątkowego deseru wykorzystasz również czekoladę. Co zrobić, aby powstała czekoladowa krówka? Oto nasza interpretacja tej receptury.
Przepis na klasyczną krówkę jest dość prosty: przyrządzasz biszkopt tortowy, najczęściej w ciemnej, kakaowej wersji i przekładasz go masą karmelową. Już w tej postaci deser jest absolutnie przepyszny i zachwyca fuzją smaków. Jednak to dopiero czekolada dodaje mu finezji, klasy i nutki dekadencji – zwłaszcza, jeśli wybierzesz tę wysokiej jakości.
Jaką czekoladę wykorzystać w cieście-krówce? Jeżeli chcesz z niej wyczarować drugi krem (a to najciekawsze rozwiązanie), przydadzą Ci się zarówno czekolada gorzka, jak i mleczna. Ich połączenie pozwoli uzyskać idealny balans między słodyczą a subtelną goryczą i dopełni smaku karmelowej masy.
Czekoladę możesz wykorzystać również:
- jako dodatek do ciasta biszkoptowego – wystarczy, że zetrzesz ją na drobne wiórki i dodasz do masy zamiast kakao,
- jako posypkę – również najlepiej w formie startej,
- jako polewę na wierzch klasycznego ciasta-krówki (najlepiej spisuje się polewa z czekolady gorzkiej).
Składniki na ciasto krówka
Czekoladowa krówka składa się z trzech głównych elementów: biszkoptu oraz dwóch kremów do jego przełożenia. Oto składniki, które są niezbędne do ich wykonania.
Sposób przygotowania ciasta z masą krówkową i czekoladową
Ubij białka na sztywną pianę (ze szczyptą soli).
Połącz delikatnie białka z żółtkami.
Przesiej na tak powstałą masę 3/4 szklanki mąki pszennej oraz kakao / wiórki czekoladowe, a następnie delikatnie wymieszaj.
Piecz w temperaturze ok. 160 st. C przez mniej więcej 40 minut.
Po przestygnięciu ciasto przekrój w poprzek, aby uzyskać 3-4 warstwy do przełożenia kremem.
Ubij masło w temperaturze pokojowej i połącz je z masą krówkową przy pomocy miksera – tak powstanie krem karmelowy.
Podgrzej w rondelku śmietanę.
Do ciepłej śmietanki wrzuć pokruszoną w kostki czekoladę.
Pozostaw do roztopienia i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Schłodź masę czekoladową w lodówce, najlepiej przez noc,
Zmieszaj krem z ze schłodzonym serkiem mascarpone na puszystą masę.
Tak przygotowanymi masami, naprzemiennie, przełóż biszkopt.
Całość wykończ np. wiórkami gorzkiej czekolady lub posiekanymi orzechami.
Ta kompozycja zachwyci nawet największych łasuchów!
Ingredients
Directions
Ubij białka na sztywną pianę (ze szczyptą soli).
Połącz delikatnie białka z żółtkami.
Przesiej na tak powstałą masę 3/4 szklanki mąki pszennej oraz kakao / wiórki czekoladowe, a następnie delikatnie wymieszaj.
Piecz w temperaturze ok. 160 st. C przez mniej więcej 40 minut.
Po przestygnięciu ciasto przekrój w poprzek, aby uzyskać 3-4 warstwy do przełożenia kremem.
Ubij masło w temperaturze pokojowej i połącz je z masą krówkową przy pomocy miksera – tak powstanie krem karmelowy.
Podgrzej w rondelku śmietanę.
Do ciepłej śmietanki wrzuć pokruszoną w kostki czekoladę.
Pozostaw do roztopienia i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Schłodź masę czekoladową w lodówce, najlepiej przez noc,
Zmieszaj krem z ze schłodzonym serkiem mascarpone na puszystą masę.
Tak przygotowanymi masami, naprzemiennie, przełóż biszkopt.
Całość wykończ np. wiórkami gorzkiej czekolady lub posiekanymi orzechami.