Ciasto truflowe z białą czekoladą

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Czy znasz kogoś, kto nie lubiłby trufli? Wydaje się to niemożliwe. Trufle to deser idealny – mocno czekoladowe, miękkie i rozpływające się w ustach. A co jeśli powiem Ci, że trufle to nie tylko małe, słodkie kuleczki, ale możesz przygotować je również w formie ciasta? Tak! Ciasto truflowe to jeszcze więcej słodkości do dzielenia!

 

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: łatwy   
*przepis tylko dla dorosłych – zawiera alkohol.

 

Lista składników:

Ciasto truflowe:    
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 300 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 100 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 6 jajek (rozmiar L),
  • 50 ml wybranego likieru cytrusowego – na przykład Cointreau.

 

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętaj, że żeby ciasto truflowe wyszło naprawdę pyszne, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej i podawać schłodzone – wtedy smakuje bosko!
  2. Zacznij od rozpuszczenia czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50% i czekolady E.Wedel Białej w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia, ale pilnuj, żeby czekolada była płynna i nie zbiła się w twardą masę.
  3. W wysokiej misce ubijaj jajka mikserem na najwyższych obrotach. Powinna powstać puszysta, gładka masa – ubijaj przez kilka, a nawet kilkanaście minut. To od tego kroku, w dużej mierze, zależy ostateczna konsystencja ciasta truflowego.
  4. Strużką dodaj płynną czekoladę, śmietankę kremówkę i wybrany likier. Mieszaj wszystko mikserem na najniższych obrotach, do połączenia składników. Masa powinna być puszysta i gęsta, jak na muffinki czekoladowe (przepis na nie jest równie prosty).
  5. Ciasto truflowe najlepiej piec w kąpieli wodnej, wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i jest bardzo wilgotne w środku.
  6. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki owiń folią aluminiową. Następnie tortownicę włóż do wysokiej blaszki do pieczenia. Do blaszki wlej ciepłą wodę – ale pamiętaj, że woda powinna sięgać najwyżej do połowy tortownicy.
  7. Ważne jest, żeby zachować odpowiedni proces pieczenia ciasta truflowego. Rozgrzej piekarnik do 1800 Najpierw piecz ciasto przez dokładnie 30 minut. Po tym czasie przykryj je folią aluminiową i piecz przez kolejne 30 minut.
  8. Ciasto studź przez kilka chwil przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie włóż je do lodówki, przynajmniej na 12 godzin.
  9. Podczas pieczenia ciasto dość mocno rośnie, jednak później opada – to normalny proces i nie musisz się martwić.
  10. Następnego dnia ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Jak podawać ciasto truflowe?

Ciasto truflowe powinno podawać się schłodzone, zupełnie tak jak klasyczne trufle. Możesz podawać je samo, bo smak jest naprawdę cudowny, ale możesz też wykorzystać kilka dodatków, np.:

  • gorący sos malinowy,
  • świeże owoce,
  • bita śmietana,
  •  

 

Dodatkowo możesz wypróbować także przepis na wyjątkowe pancakes czekoladowe. Wypróbuj już teraz!

Ingredients

Directions

Ciasto truflowe z białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *