Ciasto krówka na spodzie czekoladowym

AutorMagda
Ocena

Brownie

Ilość1 Porcja

Wizyta niezapowiedzianych gości potrafi wprawić w zakłopotanie, zwłaszcza gdy nie masz ich czym poczęstować. Nie każdy ma w szafce schowane ciastka na awaryjne sytuacje, dlatego warto mieć w zanadrzu jakąś alternatywą. Może nią być nasze ciasto krówka na spodzie czekoladowym, które przygotujesz w niecałe pół godziny, wykorzystując do tego najprostsze składniki.

Ciasto krówkowe to ponadczasowy deser uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Powstało wiele modyfikacji przepisu, a każdy z nich zachwyca swoim smakiem. Postaraliśmy się jak najbardziej go uprościć, aby przygotowanie ciasta nie zajęło Ci dużo czasu i nie wymagało użycia trudno dostępnych produktów. Sprawdź naszą propozycję na kultowy torcik z masą krówkową!

Ciasto krówka na spodzie czekoladowym – co będzie Ci potrzebne?

Każdy kto nigdy nie próbował tego deseru powinien jak najszybciej nadrobić zaległości. Jest obłędne w smaku, wilgotne i delikatne, dlatego sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowo efektownie się prezentuje więc może stanowić ciekawą alternatywę dla tortu lub być po prostu pomysłem na coś słodkiego do ciasta. Jego bazą jest biszkopt czekoladowy brownie, urozmaicony aromatycznym kremem krówkowym, co daje wyjątkowo udane połączenie smaków. Jak przygotować ciasto?

Składniki na biszkopt brownie:

  • 90 g masła,
  • tabliczka Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 50 g mąki tortowej,
  • 70 g cukru,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 1 duże jajko.

Składniki na masę krówkową:

  • 200 ml gęstej śmietanki kremówki,
  • 400 g masy kajmakowej z puszki,
  • 450 g serka mascarpone.

Składniki na polewę:

  • tabliczka Czekolady Białej Karmelowej E.Wedel,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania spodu brownie:

  1. Do rondelka przełóż masło i czekoladę. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż składniki się rozpuszczą.
  2. W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem na jednolitą masę. Powoli dolewaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.
  3. Powoli dosypuj przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Roztrzep całość mieszadłem lub mikserem, aby powstała gładka masa.
  4. Przelej mieszankę do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego na 160 cm. Piecz ok. 15-20 min.

Sposób przygotowania masy krówkowej:

  1. W dużej misce zmiksuj ze sobą serek mascarpone i śmietankę, aby uzyskać gładką, puszystą konsystencję.
  2. Dodaj kajmak z puszki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera, aby powstała kremowa masa.

Sposób przygotowania polewy:

  1. W rondelku zagotuj śmietankę i pokruszoną tabliczkę czekolady.
  2. Po rozpuszczeniu składników zdejmij garnuszek z ognia do przestygnięcia.

Po upieczeniu biszkopta przedziel go na dwie części. Przełóż ciasto kremem krówkowym równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Na wierzch wylej polewę czekoladową i udekoruj całość według własnego uznania. Możesz do tego wykorzystać posiekane orzechy lub bitą śmietanę.

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego powinno postać w lodówce. Jeżeli nie chcesz czekać, możesz je podać od razu po przygotowaniu aż delikatnie przestygnie.

Smacznego!

Ingredients

Directions

Ciasto krówka na spodzie czekoladowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *