Ciasto czekoladowo-kokosowe. Sprawdź, jak je przygotować!

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Czekolada i kokos po prostu się kochają! Warto wykorzystać tę wiedzę przy robieniu ciasta na deser lub na przyjęcie. Zastanawiasz się, w jaki sposób i w jakich proporcjach połączyć te składniki? Zrobić z nich kokosanki czy tort? Przygotowaliśmy (i przetestowaliśmy) dla Ciebie przepis, który po prostu zwala z nóg! Gotowy, aby go wypróbować? Zrób listę zakupów i do dzieła.

Ciasto czekoladowo-kokosowe ma wiele nazw i form. Znane w różnych częściach kraju jako lamington czy kudłacz cieszy się ogromną sympatią Polaków. Wielu z nas ma miłe wspomnienia z dzieciństwa, którego smak zależał od pysznych babcinych lub maminych wypieków. Na pewno nie brakowało w nim kokosanek.

Czekoladowe kokosanki w kilku odsłonach

Przepis na czekoladowe kokosanki daje Ci spore możliwości, jeśli chodzi o sposób serwowania ciasta. Okazuje się bowiem, że możesz przyrządzić je w formie jednego większego wypieku, który pokroisz przy swoich gościach, dopasowując porcje do ich preferencji i apetytu, ale nie tylko. Równie dobrze sprawdzi się ono w formie batonów oraz małych ciastek "na raz". Idealnych jako szybka przekąska, smakołyk do kawy, drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Dobra wiadomość, która ucieszy zwłaszcza wielbicieli dobrego smaku i zdrowego trybu życia, jest taka, że ciasto czekoladowo-kokosowe możesz ulepszać i ubogacać dodatkowymi składnikami. My polecamy np. pełnowartościowe orzechy, rodzynki i żurawinę o właściwościach antyoksydacyjnych czy inne bakalie. Gotowy na kuchenny eksperyment? Sprawdź nasz przepis na ciasto czekoladowo-kokosowe.

Kostki kokosowe z czekoladą — przepis

Stopień słodkości tego deseru jest raczej umiarkowany, sam możesz zadecydować ile cukru (i czy w ogóle dodać). My proponujemy, aby nie rezygnować ze słodkiego dodatku, zwłaszcza, gdy decydujesz się na wypiek z czekoladą gorzką w roli głównej. Aby nieco złamać jej wyrazisty smak możesz wybrać zdrowsze zamienniki cukru, np. stewię, ksylitol czy syrop daktylowy.

Do zrobienia ciasta potrzebujesz:

  • 250 gramów masła,
  • 1/2 szklanki cukru lub zamiennika,
  • 1 szklankę śmietanki 18%,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • łyżka proszku do pieczenia.

Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Rozpuść w rondelku masło z cukrem oraz śmietanką i po wystudzeniu dodaj do mąki. Do miski ze składnikami wrzuć jajka i całość miksuj aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Przelej go do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około pół godziny w 170oC.

Do zrobienia polewy potrzebujesz:

  • 1/2 kostki masła,
  • 5 łyżek gorzkiego kakao,
  • drobny cukier do wypieków (według uznania),
  • 1 szklanka śmietanki 18%.

Połącz składniki w rondelku i podgrzewaj do rozpuszczenia. Poczekaj aż jednolita masa zgęstnieje. Zamaczaj w niej kawałki pokrojonego i wystudzonego ciasta, a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych. W drugiej wersji możesz wylać masę na ciasto i posypać wierzch wiórkami. Smacznego ciasta czekoladowo-kokosowego!

Ingredients

Directions

Ciasto czekoladowo-kokosowe. Sprawdź, jak je przygotować!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *