Ciasto czekoladowe z rabarbarem

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Czekolada to królowa ciast i deserów, jednak w towarzystwie niektórych dodatków smakuje jeszcze lepiej. Jeśli lubisz słodycz przełamaną lekkim, letnim, kwaśnym smakiem, wypróbuj nasz przepis na ciasto z rabarbarem. Ten smakołyk upieczesz szybko, a do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Poznaj recepturę pysznego, słodko-kwaśnego ciasta zdominowanego przez aromat czekolady!

O czym musisz pamiętać, aby upiec idealne ciasto czekoladowe z rabarbarem?

Rabarbaru nie musisz obierać – wystarczy, że dokładnie umyjesz łodygi pod bieżącą wodą. Aby był on miękki, a jego smak jeszcze bardziej wyrazisty, należy go pokroić, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię wraz z cukrem. Po kilku minutach, kiedy rabarbar puści soki, jest gotowy, by dodać go do ciasta.

Jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto dobrze wyrośnie, będzie puszyste i przyjemnie wilgotne, do jego przygotowania używaj jedynie produktów o temperaturze pokojowej. Dlatego te z nich, które przechowujesz w lodówce, wyciągnij z niej odpowiednio wcześniej.

Czego potrzebujesz do przygotowania ciasta czekoladowego z rabarbarem?

Przepis ten możesz wykorzystać zarówno do upieczenia ciasta w tortownicy, jak i wtedy, gdy masz ochotę na czekoladowe babeczki. Do przygotowania wypieku potrzebne Ci będą:

  • 4 jajka,
  • 400 g maki tortowej,
  • 200 ml maślanki,
  • 300 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 300 g rabarbaru podsmażonego z cukrem na patelni,
  • 240 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotuj też dużą keksówkę o wymiarach ok. 30x10 cm lub tortownicę o średnicy ok. 26 cm. Potrzebny będzie Ci również papier do pieczenia lub odrobina masła i bułki tartej do zabezpieczenia ścianek foremek.

Pieczenie ciasta czekoladowego z rabarbarem krok po kroku

Piekarnik ustaw na tryb termoobiegu i rozgrzej go do temperatury 170°C. Wcześniej przygotuj też formę do pieczenia – wyłóż ją papierem lub posmaruj jej wnętrze masłem i oprósz bułką tartą. Następnie:

  • przygotuj dwie miski – jedną na składniki suche, a drugą na mokre;
  • do pierwszej miski wsyp kakao, mąkę i proszek do pieczenia – dokładnie wymieszaj te składniki lub przesiej je razem;
  • w drugim naczyniu utrzyj na jednolitą masę masło z cukrem – za pomocą miksera na wysokich obrotach. Kiedy składniki się połączą, to nie przestając miksować, dodawaj do nich po jednym jajku;
  • do błyszczącej, gładkiej masy z jajek, cukru i masła, wsypuj ostrożnie suche składniki – ciągle mieszając, dodawaj po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i kakao;
  • kiedy ciasto będzie miało już gęstą konsystencję, wlej do niego maślankę i połącz ją z pozostałymi składnikami za pomocą miksera ustawionego na niskie obroty;
  • na końcu dodaj rabarbar – delikatnie wmieszaj go łyżką.

Masę przelej do formy i piecz ciasto ok. 60 minut. Przed wyjęciem z pieca za pomocą patyczka sprawdź, czy jest suche. Podawaj je ostudzone, pokrojone na małe kawałki i oprószone cukrem pudrem. Jak zrobić babeczki czekoladowe z tym kwaśnym, letnim akcentem? Wystarczy tortownicę czy keksówkę zamienić na formę do muffinek i wykorzystać papierowe papilotki.

Ingredients

Directions

Ciasto czekoladowe z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *