Ciasto czekoladowe z orzechami i serkiem mascarpone

AutorMagda
Ocena

Ciasto czekoladowe z orzechami i serkiem mascarpone

Ilość1 Porcja

Category

Jeżeli trudno ci przejść obojętnie obok tabliczki czekolady, a jednym z twoich ulubionych przysmaków są orzechy, to powinieneś spróbować ciasta stworzonego na bazie tych składników. Dobra informacja jest taka, że mając ochotę na taki wypiek, nie musisz biec do cukierni. Przygotujesz go sam w domu – potrzebne składniki znajdziesz w kuchennej szafce lub w każdym sklepie spożywczym.

Orzechy i czekolada to klasyczne połączenie, a zalety smakowe takiej kompozycji często wykorzystują mistrzowie cukiernictwa. Jednak wystarczy nieco zapału, aby samodzielnie stworzyć tak wyjątkowe ciasto czekoladowe. Nie potrzeba do tego wyszukanych składników – niezbędne produkty są od lat znane w polskiej kuchni. Dlatego, jeżeli chcesz sprawić sobie lub swoim gościom przyjemność, zacznij od przygotowania tego pysznego wypieku.

Dlaczego właśnie czekolada i orzechy?

Orzechy to doskonałe uzupełnienie dla czekolady. Taki dodatek do ciasta nie zdominuje jego smaku, a podkreśli jego wyrazisty aromat. Ponadto dzięki niemu wypiek będzie miał o wiele ciekawszą strukturę – chrupiące kawałki przełamują dosyć ciężką konsystencję ciasta.

Ciasto czekoladowe z mascarpone i orzechami – jak przygotować?

Aby przygotować ciasto czekoladowe z mascarpone i orzechami, nie potrzebujesz wyszukanych składników. Musisz jednak zająć się upieczeniem biszkoptu, przyrządzeniem kremu oraz ponczu.

  1. Biszkopt upieczesz z:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 10 żółtek jaj oraz z 10 białek
  • 200 g cukru
  • 2,5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 250 g orzechów – 200 g orzechów musi być zmielone, natomiast 50 g posiekane w małe kawałki; możesz wykorzystać orzechy włoskie, laskowe lub połączyć oba rodzaje
  • tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64%.
  1. Krem powstanie z:

  • 300 g serka mascarpone
  • 2 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżki cukru waniliowego
  • szklanki kremówki 30 %.
  1. Do ponczu potrzebujesz:

  • kilku kropel aromatu rumowego (dodaj wedle uznania)
  • filiżanki czarnej herbaty.

Przygotowanie ciasta czekoladowego z orzechami i mascarpone rozpocznij od upieczenia biszkoptu. Piekarnik rozgrzej do 180°C, a blaszkę o wymiarach 28x24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, a po chwili żółtka. Następnie do masy wsypuj mąkę wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu w cieście powinny znaleźć się orzechy (200 g) oraz rozpuszczona czekolada. Tak przygotowaną masę wylej do formy i piecz około 30 minut. Biszkopt po upieczeniu należy schłodzić, a następnie podzielić na dwa blaty.

W czasie, gdy biszkopt na ciasto czekoladowe z mascarpone i orzechami będzie w piekarniku, przygotuj krem oraz poncz. Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz dodaj do niego ubitą na sztywno śmietankę. Całość wstaw do lodówki na 30 minut. Do czarnej, przestudzonej herbaty wlej kilka kropel aromatu rumowego.

Kiedy oba krążki biszkoptu będą już chłodne nasącz je ponczem i przełóż kremem mascarpone. Wierzch ciasta posyp pozostałymi orzechami.

Ingredients

Directions

Ciasto czekoladowe z orzechami i serkiem mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *