Ciasto czekoladowe z nektarynkami

AutorMagda
Ocena

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Ilość1 Porcja

Category

Połączenia czekolady z owocami w zasadzie zawsze są udane – biała z kwaskowatą porzeczką, mleczna z soczystą truskawką, gorzka z dostojną gruszką. Można by wymieniać bardzo długo. Z całą pewnością warto też spróbować ciasta czekoladowego z nektarynkami. Jest ono raczej rzadko spotykane, ale niezwykle pyszne! Miękkie, soczyste i słodkie owoce idealnie komponują się z delikatną konsystencją ciasta. Przygotuj ten deser, a na pewno nie pożałujesz.

Nektarynki i brzoskwinie – podobieństwa i różnice

Nektarynki to jedne z typowych owoców lata. Są bardzo soczyste i naturalnie słodkie, dzięki czemu smakują niemal wszystkim. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów oraz mają niski indeks glikemiczny, dlatego z całą pewnością można je uznać za korzystne dla zdrowia. Ponadto już sam ich wygląd – żółto-czerwona skórka i słoneczny miąższ – wprawiają w zachwyt. Zebrane w środku lata, dojrzewające w słońcu, mają też bardzo intensywny aromat i smak.

 

Nektarynka to tak naprawdę bardzo bliski krewny brzoskwini zwyczajnej. Różnią się w zasadzie tylko skórką – nektarynka jest gładka, a brzoskwinię pokrywa charakterystyczny szorstkawy meszek. To dlatego nektarynkę można z przyjemnością jeść ze skórką – na surowo lub po obróbce. Brzoskwinię przed dodaniem, np. do ciasta, trzeba obrać, ponieważ po obróbce termicznej jej skórka może się stać twarda. Do przepisu na poniższe ciasto można użyć świeżych nektarynek (bez obierania), a także brzoskwiń obranych ze skórki. Jeśli zechcesz poczuć smak lata w środku zimy, możesz z powodzeniem zastosować też brzoskwinie z puszki, pamiętając jedynie o ich dokładnym odsączeniu z syropu.

Ciasto czekoladowe z nektarynkami – składniki

Ciasto czekoladowe z nektarynkami to delikatna i puszysta propozycja. Jeśli szukasz konsystencji zbliżonej do brownie, wybierz inny przepis. Ciasto przygotowuje się co prawda inną techniką niż biszkopt czekoladowy, ale ma zbliżoną do niego konsystencję. Najlepiej smakuje z polewą. Do jego przygotowania potrzebne są (na tortownicę o średnicy 26 cm lub sporą blaszkę):

  • 100 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 60 ml wody (4 łyżki),
  • 60 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 4 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 nektarynki.

 

Na polewę potrzebujesz zaś:

  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64% lub E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 2-3 łyżki mleka.

Ciasto czekoladowe z nektarynkami – przygotowanie

Przygotowanie ciasta rozpocznij od rozpuszczenia masła w średniej wielkości rondelku. Następnie dodaj do niego cukier, kakao i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Odstaw mieszankę do przestudzenia. Nektarynki pokrój w niewielką kostkę.

 

W międzyczasie oddziel białka jaj od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Dodaj do niej żółtka i przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką tylko do momentu połączenia się składników. Następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową i ponownie wymieszaj. Wyłóż ciasto do wyłożonej papierem formy. Na wierzchu równomiernie rozłóż kawałki nektarynek. Piecz w 180°C (góra-dół) przez 45-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Polej polewą przygotowaną ze swojej ulubionej czekolady rozpuszczonej z odrobiną mleka.

Ingredients

Directions

Ciasto czekoladowe z nektarynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *