Ciasto czekoladowe z masą chałwową i bezą

AutorMagda
Ocena

Polewa z gorzkiej czekolady z orzechami

Ilość1 Porcja

Category

Chyba każdy zna uczucie, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, a szafka z łakociami świeci pustkami. Nie zawsze jest możliwość, żeby wyskoczyć do sklepu po drobne zakupy, dlatego jedynym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie deseru. To doskonała okazja, aby spróbować naszego przepisu na pyszne ciasto czekoladowe z chałwą i bezą, które sprawdzi się również jako tort na specjalne okazje. Zobacz, jakie to proste!

Intensywny w smaku i niezwykle delikatny biszkopt przełożony masą chałwową to deser, który zaskoczy Cię ciekawym połączeniem smaków. Mimo że prezentuje się obłędnie i równie dobrze smakuje, to jego przygotowanie jest niezwykle proste. Nasze ciasto jest doskonałym wyborem, jeżeli chcesz zaskoczyć bliskich wykwintnym wypiekiem lub masz ochotę na coś mocno czekoladowego do popołudniowej kawy.

Przepis na czekoladowo-chałwowe ciasto z bezą

Staraliśmy się, aby nasz przepis zawierał tanie i łatwo dostępne składniki, które większość osób znajdzie w swojej kuchni. Najważniejszą rolę odgrywa w nim czekolada, gdyż to ona stanowi bazę dla chławowej masy oraz bezowych dodatków. To sprawia, że ciasto jest połączeniem brownie i klasycznego tortu, dlatego stanowi doskonały wybór dla niezdecydowanych. Czego będziesz potrzebować do jego przygotowania?

Składniki na biszkopt:

  • 250 g cukru,
  • 250 g mąki tortowej lub pszennej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 50 ml oleju roślinnego.

Składniki na krem:

  • 200 ml mleka,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 150 g Chałwy Królewskiej Waniliowej E.Wedel,
  • 3 duże jajka,
  • 150 g masła.

Składniki na polewę:

  • 100 g masła,
  • tabliczka Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel,
  • tabliczka Czekolady Gorzkiej 80% E.Wedel.

Dodatkowo będziesz potrzebować ok 150-200 g gotowych bezików tortowych do przyozdobienia. Warto wcześniej przygotować i wystudzić mocną kawę lub herbatę, którą nasączysz ciasto czekoladowe. W wersji dla dorosłych sprawdzi się alkohol, taki jak brandy lub rum.

Sposób przygotowania biszkoptu:

  1. Ubij gęstą pianę z białka, a następnie stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając.
  2. Dodaj żółtka, przesianą mąkę oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa bez grudek.
  3. Całość przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piecz ok. 35 min.

Sposób przygotowania kremu:

  1. W rondelku zagotuj połowę mleka z cukrem. Pozostałą część wymieszaj z żółtkami i mąką.
  2. Powstałą masę stopniowo dolewaj do zagotowanego mleka, dobrze wymieszaj, a następnie odstaw do wystygnięcia.
  3. Utrzyj masło z chałwą, a następnie dodaj do wcześniej przygotowanego kremu, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

Sposób przygotowania polewy:

  1. Rozpuść w rondelku masło.
  2. Posiekaj czekolady i dodaj je do garnka z masłem, nie zdejmując z ognia.
  3. Po rozpuszczeniu wszystkich składników zdejmij z palnika i odstaw do przestygnięcia.

Na koniec wystarczy jedynie podzielić biszkopt na równe części i przełożyć go masą chałwową. Tak przygotowane ciasto polej kremem czekoladowym oraz udekoruj bezami.

Smacznego!

Ingredients

Directions

Ciasto czekoladowe z masą chałwową i bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *