Ciasto czekoladowe z mandarynkami

AutorMagda
Ocena

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Ilość1 Porcja

Category

Jaki zapach od razu przywodzi Ci na myśl święta? Bo jeśli to połączenie kwaskowych mandarynek i niesamowicie słodkiej czekolady, trafiłeś doskonale! Ciasto jest wilgotne, miękkie i czekoladowe, ale smak mandarynek doskonale je przełamuje. Ta mieszanka z pewnością zostanie z Tobą na dłużej.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 8

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:

Ciasto czekoladowe

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 180 ml oleju,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta mielonych goździków,
  • szczypta soli.

 

Masa mandarynkowa:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki),
  • 100 ml soku z mandarynek,
  • skórka z mandarynki.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • łyżka masła.

 

Dodatkowo:

  • 2 małe mandarynki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz jajek i cukru.
  2. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, gładką masę i stopniowo dodawaj je do reszty składników. Mieszaj mikserem na wysokich obrotach, aż do całkowitego połączenia.
  3. Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzej do 180°C (tryb góra-dół). Wlej masę do tortownicy. Odstaw na bok.
  5. Teraz przygotuj masę mandarynkową.
  6. W misce ubij jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach, do czasu aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne i powstanie gładka, jednolita masa. Powoli dodaj do niej gęsty jogurt naturalny, sok z mandarynek i startą skórkę mandarynki. Mieszaj jeszcze kilka chwil.
  7. Gotowe nadzienie wylej na masę czekoladową w tortownicy. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Stopień wypieczenia kontroluj metodą suchego patyczka.
  8. Gotowe ciasto ostudź na kratce.
  9. W międzyczasie zrób polewę czekoladową. W rondelku rozpuścić czekoladę gorzką i śmietankę kremówkę z łyżką masła. Mieszaj rózgą lub trzepaczką, aż powstanie gładka masa.
  10. Wylej polewę na przestudzone ciasto czekoladowo-mandarynkowe.
  11. Wierzch udekoruj świeżymi cząstkami mandarynki.
  12. Smacznego!

Masa mandarynkowa

Mandarynki to owoce, które najczęściej zjadane są po prostu świeże, jednak coraz chętniej wykorzystuje się je również do tworzenia wypieków. Masa mandarynkowa to doskonały dodatek do ciast i deserów. Kakaowe naleśniki z tym musem smakują po prostu obłędnie, ale równie dobrze sprawdzi się do śniadaniowych gofrów, placków, czy jako baza dla domowej granoli.

Inna odsłona czekolady

Czekoladowe ciasto z mandarynkami to kolejny dowód na to, jak wiele nowych deserów można stworzyć, bazując na podstawowych przepisach. To pozwala na nieskończone eksperymentowanie, odkrywanie smaków i poszerzanie kulinarnych horyzontów. Wystarczy, że uruchomisz wyobraźnię i zaczniesz proces twórczy. W końcu pieczenie powinno być świetną zabawą!

 

Dodatkowo, jeśli interesujesz się wypiekami, z pewnością zainteresuje Cię przepis na babkę czekoladową. Deser jest bardzo szybki w przygotowaniu i zadowoli każdego miłośnika słodkości.

Ingredients

Directions

Ciasto czekoladowe z mandarynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *