Jaki zapach od razu przywodzi Ci na myśl święta? Bo jeśli to połączenie kwaskowych mandarynek i niesamowicie słodkiej czekolady, trafiłeś doskonale! Ciasto jest wilgotne, miękkie i czekoladowe, ale smak mandarynek doskonale je przełamuje. Ta mieszanka z pewnością zostanie z Tobą na dłużej.
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: Średni
Lista składników:
Ciasto czekoladowe
- 250 g mąki pszennej,
- 120 g cukru,
- 180 ml oleju,
- 4 jajka,
- 5 łyżek Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta mielonych goździków,
- szczypta soli.
Masa mandarynkowa:
- 4 jajka,
- 150 g cukru,
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki),
- 100 ml soku z mandarynek,
- skórka z mandarynki.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
- 100 ml śmietanki kremówki 30%,
- łyżka masła.
Dodatkowo:
- 2 małe mandarynki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz jajek i cukru.
- W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, gładką masę i stopniowo dodawaj je do reszty składników. Mieszaj mikserem na wysokich obrotach, aż do całkowitego połączenia.
- Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (tryb góra-dół). Wlej masę do tortownicy. Odstaw na bok.
- Teraz przygotuj masę mandarynkową.
- W misce ubij jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach, do czasu aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne i powstanie gładka, jednolita masa. Powoli dodaj do niej gęsty jogurt naturalny, sok z mandarynek i startą skórkę mandarynki. Mieszaj jeszcze kilka chwil.
- Gotowe nadzienie wylej na masę czekoladową w tortownicy. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Stopień wypieczenia kontroluj metodą suchego patyczka.
- Gotowe ciasto ostudź na kratce.
- W międzyczasie zrób polewę czekoladową. W rondelku rozpuścić czekoladę gorzką i śmietankę kremówkę z łyżką masła. Mieszaj rózgą lub trzepaczką, aż powstanie gładka masa.
- Wylej polewę na przestudzone ciasto czekoladowo-mandarynkowe.
- Wierzch udekoruj świeżymi cząstkami mandarynki.
- Smacznego!
Masa mandarynkowa
Mandarynki to owoce, które najczęściej zjadane są po prostu świeże, jednak coraz chętniej wykorzystuje się je również do tworzenia wypieków. Masa mandarynkowa to doskonały dodatek do ciast i deserów. Kakaowe naleśniki z tym musem smakują po prostu obłędnie, ale równie dobrze sprawdzi się do śniadaniowych gofrów, placków, czy jako baza dla domowej granoli.
Inna odsłona czekolady
Czekoladowe ciasto z mandarynkami to kolejny dowód na to, jak wiele nowych deserów można stworzyć, bazując na podstawowych przepisach. To pozwala na nieskończone eksperymentowanie, odkrywanie smaków i poszerzanie kulinarnych horyzontów. Wystarczy, że uruchomisz wyobraźnię i zaczniesz proces twórczy. W końcu pieczenie powinno być świetną zabawą!
Dodatkowo, jeśli interesujesz się wypiekami, z pewnością zainteresuje Cię przepis na babkę czekoladową. Deser jest bardzo szybki w przygotowaniu i zadowoli każdego miłośnika słodkości.