Ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych

AutorMagda
Ocena

Polewa z gorzkiej czekolady z orzechami

Ilość1 Porcja

Category

Ciężkie ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych to prawdziwy rarytas wśród deserów. To doskonała propozycja na świąteczny stół, przyjęcie urodzinowe lub na zwykłe spotkanie przy kawie. Garść chrupiących orzechów połączona z masą o głębokim, kakaowym aromacie stanowi idealną kompozycję smakową. Przygotuj ten pyszny wypiek, korzystając z naszego łatwego przepisu!

Jeśli kochasz orzechy laskowe w każdej postaci, skuś się na przygotowanie brownie. Przepis można ubogacić tymi składnikami. Nie musisz przy tym ograniczać się z ich ilością – możesz dodać je tylko do samej masy, ale także udekorować nimi gotowy wypiek. Natomiast jeżeli lubisz cytrusowe nuty smakowe, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sięgnął także po skórkę pomarańczową. Pomarańcza, czekolada i orzechy laskowe stworzą wyjątkowo smaczne połączenie.

Czego potrzebujesz, aby upiec ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych?

Lista produktów potrzebnych o przygotowania wypieku nie jest długa. Potrzebujesz:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 200 g masła
  • 3 tabliczek czekolady mocno mlecznej E. Wedel
  • 300 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • 6 jajek.

Możesz też pójść o krok dalej i przygotować polewę czekoladową do ciasta. Potrzebne ci wtedy będzie 100 g masła, 100 ml kremówki 36% oraz dwie tabliczki czekolady. Natomiast jeśli zależy ci na tym, aby ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych prezentowało się wyjątkowo efektownie, pomyśl o jego dekoracji. Świetnie nadają się do tego suszone, posiekane morele lub żurawina oraz skórka pomarańczowa. Możesz wykorzystać również dodatkową garść orzechów.

Ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych – wykonanie

Wykonanie ciasta zacznij od przygotowania blachy o wymiarach 36x23cm – wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie ustaw piekarnik na temperaturę 180°C, jeśli korzystasz z funkcji pieczenia góra-dół lub na 160°C w przypadku stosowania termoobiegu.

Zanim orzechy zostaną wykorzystane do przygotowania ciasta, musisz je odpowiednio przygotować. Upraż je na suchej patelni lub włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Następnie poszatkuj je według własnego uznania – możesz je posiekać lub tylko pokruszyć na mniejsze kawałki.

Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. W misce starannie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i z solą. W osobnym naczyniu utrzyj cukier i jajka na jasną, puszystą masę. Do tej mieszanki wlej płynną czekoladę, ale dopiero wtedy, kiedy ostygnie. Następnie, cały czas mieszając ciasto, wsypuj po jednej łyżce suchych składników, czyli mąki połączonej z solą i proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy dodaj orzechy.

Ciasto przełóż na blachę i piecz je około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika powinno ono nieco wystygnąć przed podaniem.

Ostudzone brownie z kawałkami orzechów laskowych jest gotowe do dekoracji. Zrób szybką polewę z czekolady, kremówki i masła rozpuszczonych w rondelku o grubym dnie. Wygląd i smak ciasta podkreśl przez umieszczenie na nim suszonych owoców lub skórki pomarańczowej.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/tartaletki-z-czekolada-i-marakuja/

Ingredients

Directions

Ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *