Zaprosiłeś znajomych na wieczór w stylu meksykańskim i szukasz deseru, który będzie jego zwieńczeniem? A może lubisz wypieki, których słodki smak jest przełamany czymś pikantnym? Wypróbuj ciasto wypełnione czekoladą z nutą chilli, które zachwyca aksamitną konsystencją i niecodziennym połączeniem składników. Z pewnością nie będziesz mógł się od niego oderwać!
Połączenie przyprawy chilli z czekoladą jest dość nieoczywiste, ale doskonale sprawdza się w deserach, takich jak np. muffiny czekoladowe. Dlatego nie czekaj, tylko już teraz sięgnij po potrzebne składniki i zrób pyszne ciasto.
Co przygotować do ciasta czekoladowego z chilli?
Wykonanie deseru zacznij od wyłożenia foremki w rozmiarze 30x30 papierem do pieczenia. Następnie włącz piekarnik na 180˚C i przygotuj składniki. Oto, czego potrzebujesz:
- 150 g mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 75 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 3 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
- 300 g masła 82%,
- 350 g cukru,
- 6 g proszku do pieczenia,
- 4 g chilli,
- 2 g soli.
Na początek pokrój wszystkie tabliczki czekolady na drobne kawałki. Następnie odłóż 1/3 z nich do miseczki i odstaw na bok. Pozostałą część słodkiego składnika umieść w szklanym, żaroodpornym naczyniu i ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Zadbaj o to, aby miska nie dotykała wrzątku!
Poczekaj, aż czekolada zacznie rozpuszczać się pod wpływem temperatury, dodaj masło i wymieszaj całość na gładką masę. Potem odstaw ją do wystudzenia.
Jak zrobić pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem chilli?
Kolejny krok to wymieszanie suchych składników. Mąkę, kakao, chilli oraz proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i dodaj do nich cukier. Dokładnie wymieszaj produkty i odstaw na bok. Następnie do osobnego naczynia wbij wszystkie jajka i zmiksuj je z solą na puszystą piankę. Kiedy będzie gotowa, powoli dodaj do niej suche składniki i krótko wymieszaj. Na koniec dodaj do masy rozpuszczone masło z czekoladą oraz jej kawałki i szybko połącz produkty.
Gotowe ciasto przelej do foremki i wygładź drugą stroną łyżki, a następnie wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Piecz do suchego patyczka. Kiedy wypiek będzie odstawać od boków formy, a na środku będzie sprężysty, wyjmij go z piekarnika, przełóż na kratkę i odstaw do wystygnięcia.
Jak udekorować czekoladowe ciasto z chilli?
Aby podać ciasto na stół, warto wcześniej je efektownie przystroić. W tym celu wykorzystaj polewę czekoladową, którą używa się do dekoracji takich wypieków jak np. ciastka czekoladowe. Zrobisz ją z:
- 2 tabliczek czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%.
Obie tabliczki pokrój na drobne kawałki i włóż do miseczki, a następnie podgrzej w mikrofali. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj do niej śmietankę kremówkę i ponownie umieść w urządzeniu. Po kilkunastu sekundach sprawdź, czy polewa jest odpowiednio gęsta. Jeśli tak, to wyłącz mikrofalę i wylej czekoladę na ciasto. Jeśli nie, podgrzej składniki nieco dłużej.
Pamiętaj, żeby nie wydłużać tego czasu, aby nie spalić polewy.
Ciasto z chilli pokrój na kwadraty i podawaj na stół w towarzystwie słodkiej kawy lub gorącej czekolady. Zachwyt gości gwarantowany!