Ciasto czekoladowe bez mąki – przepis

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Coraz więcej osób stara się ograniczać w swojej codziennej diecie mąkę. Czy bez tego ważnego w polskiej kuchni składnika można przygotowywać pyszne słodkie wypieki? Naszym zdaniem tak, a na dowód tej tezy przedstawiamy przepis na doskonałe ciasto czekoladowe bez mąki. Pełne gorzkiej czekolady ciasto będzie wprost rozpływać się w ustach, a dodatek ulubionych bakalii urozmaici jego smak.

Z jakich składników powstaje ciasto czekoladowe bez mąki?

Aby przygotować wspaniałe ciasto czekoladowe bez mąki, wystarczy użycie kilku popularnych składników. Należą do nich:

  • 4 tabliczki czekolady
  • 5 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • szklanka śmietany kremówki 36%

Choć lista składników prezentuje się dość skromnie, efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Smak ciasta zależy jednak w dużej mierze od wyboru odpowiedniej czekolady.

Jak wybrać odpowiednią czekoladę?

Idealne naszym zdaniem ciasto czekoladowe bez mąki przygotowaliśmy przy użyciu czterech tabliczek gorzkiej czekolady. Wybór padł na czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel. Warto sięgnąć po produkt dobrej jakości, ponieważ to właśnie czekolada decyduje o ostatecznym smaku i konsystencji tego wyjątkowego ciasta. Chociaż nie wszyscy przepadają za wersję gorzką, należy pamiętać, że ciasto czekoladowe bez mąki powstaje z dużym udziałem śmietany, dzięki czemu kakaowa gorycz zostanie nieco złagodzona.

Przygotowanie ciasta czas zacząć!

Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej nie dopuszczając do jej zagotowania. Opcjonalnie możemy do niej dodać ulubiony aromat, na przykład waniliowy lub kawowy, jednak nie jest to konieczne. Po roztopieniu czekolady odstawiamy ją do schłodzenia. Do oddzielnej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier puder. Naczynie musi w tym momencie trafić do kąpieli wodnej przynajmniej na kilka minut, a w tym czasie należy ubijać zawartość przy pomocy miksera. Po podgrzaniu wyjmujemy miskę z kąpieli wodnej i wciąż miksujemy, dopóki mieszanka nie stanie się gęsta i puszysta.

Następnie w trzeciej misce ubijamy śmietankę wraz z kilkoma łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Gdy będzie gotowa, zawartość wszystkich trzech naczyń łączymy ze sobą i bardzo delikatnie mieszamy. Masa nie powinna stracić swojej objętości, dzięki czemu ciasto czekoladowe bez mąki będzie miało szansę wyrosnąć.

Jak długo piec ciasto, aby otrzymać idealną konsystencję?

Piekarnik należy rozgrzać do około 180 stopni, a ciasto umieścić w foremce nasmarowanej olejem lub wyłożonej papierem. Pieczenie nie powinno potrwać dłużej niż 45 minut, a w międzyczasie lepiej nie otwierać piekarnika, aby ciasto czekoladowe bez mąki nie opadło pod wpływem gwałtownej zmiany temperatury.

Ciasto czekoladowe bez mąki najlepsze z sosem karmelowym!

Proponowane przez nas ciasto czekoladowe bez mąki najlepiej smakuje w towarzystwie sosu karmelowego. Jego przygotowanie z 250 ml śmietanki, 100 g masła i 100 g cukru jest bardzo proste. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy intensywnie mieszając. Po zagotowaniu powinny jeszcze spędzić mniej więcej 15 minut na małym ogniu. Potem sos karmelowy należy schłodzić, do nieco stężał i polać nim świeżo upieczone ciasto. Wiesz w wypieku warto posypać ulubionymi bakaliami. Proponujemy rozdrobnione orzechy włoskie, wiórki kokosowe lub kandyzowane owoce.

Ingredients

Directions

Ciasto czekoladowe bez mąki – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *