Ciastka z kawałkami białej czekolady – przepis

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Klasyczne ciasteczka z kawałkami czekolady przywędrowały do nas już dawno temu zza oceanu. Znany amerykański przysmak bardzo często gości dzisiaj na polskich stołach. Jest wspaniały nie tylko jako deser po wystawnym obiedzie, ale też jako przekąska na przyjęciu czy drugie śniadanie pakowane na wynos do szkoły lub pracy. Warto przetestować nasz przepis, gdy zależy Ci na osiągnięciu doskonałego efektu w nieco innej niż zazwyczaj odsłonie.

Tradycyjne ciastka są pieczone z wykorzystaniem czekolady mlecznej lub gorzkiej. W naszej recepturze pojawiły się słodkie wypieki upstrzone łezkami w kolorze białym. Ta niewielka rewolucja na talerzu może oznaczać zupełnie nowe doznania smakowe. Przekonaj się sam choćby zaraz. A to dlatego, że przygotowanie smakołyku jest bardzo proste, ekspresowe i nie zajmie Ci więcej niż kwadrans. Dolicz jednak do tego czas potrzebny na ich wypieczenie, ale były lekko zarumienione i odpowiednio chrupkie. Gotowy? To zaczynamy!

Sposób przygotowania

Ciastka z kawałkami czekolady możesz przygotować na kilka sposobów. W mocno czekoladowej wersji dodaj kakao do ciasta i standardowo pokruszone kawałki na wierzch. Możesz też zdecydować się na odwrócenie kolorów, czy przyrządzenie ciemnego ciasta i upstrzenie go białymi kropkami z czekolady. Wersja ostatnia zakłada monochromatyczne zestawienie odcieni oraz smaków, a więc dołożenie białej czekolady do masy na ciastka i kawałków czekolady w tym samym odcieniu jako chrupiącej posypki. Wybieraj, a najlepiej – przetestuj je wszystkie!

My kochamy czekoladę, dlatego zdecydowaliśmy się zaprezentować Ci opcję mocno czekoladową, w której bazę stanowi czekoladowe kruche ciastko, a jego smak podkręcają kawałki białej czekoladki na wierzchu.

Potrzebne składniki:

  • 5 czubatych łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ½ tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mąki do wypieków,
  • 2 łyżki mleka,
  • ziarenka z jednej laski wanilii,
  • 3 łyżki cukru drobnego.

Wykonanie ciastek:

Czekoladę białą pokrusz na drobne kawałeczki i odstaw do miski. W drugiej misce wymieszaj składniki suche – mąkę przesianą z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, dołóż ziarnka wanilii. Następnie stopniowo dodawaj do nich składniki mokre – rozbełtane jajka, mleko. Całość zmiksuj, aby nie było grudek. Przesyp do masy pokruszoną czekoladę. Nakładaj porcję ciastek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Forma podania

Ciastka czekoladowe w tej wersji są bardzo łatwe do zapakowania i zabrania ze sobą w podróż. Mogą również występować w roli przysmaku na podwieczorek lub drugie śniadanie, a także deseru po zjedzonym obiedzie. Okazuje się, że ich smak docenią nie tylko dzieci, ale też dorośli. Szczególnie w jesienne i zimowe wieczory z przyjemnością zasiądą oni przy kominku, chrupiąc pyszne ciastka i od czasu do czasu mocząc je w mleku.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/

Ingredients

Directions

Ciastka z kawałkami białej czekolady – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *