Ciastka obłędnie czekoladowe

AutorMagda
Ocena

Brownie z Bananami Przepis

Ilość1 Porcja

Category

Czekoladowe ciasteczka to słodka przekąska uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Nic więc dziwnego, że półki sklepowe uginają się od takich łakoci, które są dostępne w różnych wersjach: z dodatkami lub bez. Takie ciastka możesz przygotować samodzielnie, korzystając z naszego prostego przepisu, który zawsze się udaje. Zobacz jakie to łatwe!

Ciasteczka czekoladowe to doskonały pomysł na awaryjny deser, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Są wyjątkowo kruche, a jednocześnie rozpływają się w ustach, zapewniając niesamowite doznania smakowe. Nasz przepis jest ponadto tak prosty, że z jego realizacją poradzą sobie nawet początkujący amatorzy wypieków. Musisz go wypróbować!

Jak zrobić czekoladowe ciastka?

Zależało nam na tym, aby stworzyć przepis, który będzie się opierał na tanich i łatwo dostępnych składnikach. Każdy powinien je mieć w swoim domu, dlatego nasze ciasteczka czekoladowe sprawdzą się jako przekąska dla niezapowiedzianych gości. Przygotowanie wypieków nie powinno zająć Ci dłużej niż 30 min.

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 50 g ciemnego kakao z Ghany E.Wedel,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 40 g posiekanych migdałów.

Składniki możesz lekko zmodyfikować według uznania.  Zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć mlecznej lub orzechowej. Jeżeli nie masz w domu migdałów, ciasteczka możesz przygotować bez tego dodatku lub zastąpić go orzechami arachidowymi, włoskimi lub laskowymi. 

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść masło z czekoladą. Zostaw chwilę na małym ogniu, energicznie mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Odstaw do ostudzenia.
  2. Do osobnej miski wsyp mąkę, kakao, sodę oraz cukier puder. Dodaj również drobno posiekane orzechy, jeżeli zdecydowałeś się wykorzystać je w przepisie.
  3. Do miski z suchymi składnikami wbij jedno duże lub dwa małe jajka. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Na koniec przelej masę z rondelka do miski z wcześniej przygotowaną mieszanką. Do wyrobienia ciasta i połączenia wszystkich składników użyj rąk lub dużej łyżki. Od razu możesz formować ciasteczka i układać je na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 12-15 minut.

Po ostygnięciu ciastka są gotowe do jedzenia. Możesz je przechowywać w puszce lub szczelnym pojemniku nawet przez kilkanaście dni. W smaku przypominają muffiny czekoladowe, jednak ich przygotowanie jest mniej czasochłonne i nie wymaga dostępu do dodatkowych akcesoriów do pieczenia. Warto więc od razu zrobić zapas i traktować ciasteczka jako awaryjną przekąskę.

Ciasteczka czekoladowe – wersja wzbogacona

Przepis na ciastka możesz swobodnie modyfikować, zmieniając delikatnie składniki. Aby wypieki miały intensywniejszy smak możesz po upieczeniu polać je masą czekoladową i posypać orzechami. Ciasteczka mogą również stanowić alternatywę dla świątecznego piernika, wówczas dodaj do nich cynamonu lub przyprawy korzennej i kandyzowanej skórki pomarańczy. W wersji dla dorosłych sprawdzi się również rum lub brandy, dodając kilka łyżek alkoholu do mieszanki. Sam sprawdź, który wariant Ci najbardziej odpowiada. Smacznego!

Ingredients

Directions

Ciastka obłędnie czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *