
Czy wiesz, jak smakują legendarne włoskie ciasteczka biscotti? Jeśli dotąd nie miałeś okazji się dowiedzieć, to wypróbuj je w wersji czekoladowej z suszonymi wiśniami i pistacjami. Chrupkie ciastka o wyjątkowym smaku z pewnością umilą kawę z przyjaciółmi czy słodki podwieczorek. Dowiedz się, jak możesz wykonać ciastka czekoladowe z suszonymi wiśniami i pistacjami.
W wypiekach najpiękniejsze jest to, że nie musisz mieszkać w słonecznej Toskanii, aby delektować się doskonałym smakiem czekoladowych biscotti z wiśniami i pistacjami. Chrupiące ciasteczka możesz upiec w zaciszu swojego domu, wykonując krok po kroku czynności podane w tym przepisie. Wielbiciele głębokich kakaowych smaków chętnie wybierają muffinki czekoladowe. Przepis na włoskie biscotti czekoladowe z pistacjami i suszonymi wiśniami może być ciekawym odkryciem.
Jakie składniki są potrzebne do czekoladowych ciastek z suszonymi wiśniami i pistacjami?
Tradycyjne biscotti zazwyczaj są wyrabiane z migdałami i suszonymi owocami. Jednak ich czekoladowa wersja z pistacjami i wiśniami jest naprawdę warta wypróbowania. Żeby je upiec, będziesz potrzebować:
- 500 g mąki pszennej,
- 160 g kakao,
- 160 g cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżki oliwy,
- 200 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g pistacji,
- 100 g suszonych wiśni,
- szczypty soli.
Jeśli wszystkie wymienione składniki znajdują się w Twojej kuchni, czas zakasać rękawy i zacząć przygotowywać masę na ciastka czekoladowe z pistacjami i suszonymi wiśniami. Nie martw się, proces nie jest skomplikowany, a trzymając się dokładnych wskazówek, będzie to tak przyjemne, jak przepis na pancakes czekoladowe. Z podanych składników powinieneś otrzymać około 24 ciastek.
Jak upiec ciastka czekoladowe z pistacjami i suszonymi wiśniami?
- Nagrzej piekarnik do 180°C w trybie pieczenia góra-dół.
- Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli.
- W osobnej misce umieść jajka, oliwę i miksuj, powoli wsypując cukier.
- Mokre składniki przelej do suchych i połącz je ze sobą za pomocą szpatułki.
- Pokrój czekoladę i pistacje na mniejsze kawałki, nie muszą być jednorodne i powinny być wyczuwalne.
- Dodaj pistacje, suszone wiśnie i czekoladę do masy ciasta i starannie wymieszaj.
- Do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż masę i uformuj kształt owalu. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Po około 30 minutach ciasto powinno być gotowe do wyjęcia.
- Wyjmij ostrożnie blachę z ciastek i pokrój wypieczony blat na mniejsze kawałki, przypominające plasterki. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140°C i ponownie włóż już pokrojony wypiek na około 8 minut, po czym odwróć ciasteczka na drugą stronę i upiecz je z drugiej strony przez tę samą liczbę minut.
Tylko tych kilka kroków dzieli Cię od pysznych i chrupiących czekoladowych ciasteczek z pistacjami i suszonymi wiśniami. Co ciekawe, jeśli masz ochotę, to biscotti mogą być przechowywane przez tydzień w szczelnym pojemniku. W ten sposób możesz z wyprzedzeniem upiec ciasteczka na wizytę gości.