Ciastka czekoladowe z pigwą

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Pigwa to owoc, rzadko używany w deserach. Nic dziwnego. Wygląda bardzo niepozornie, a do tego nie można jeść jej na surowo. Dopiero po obróbce cieplnej zaskakuje swoim kwaśnym smakiem i niezwykłym aromatem. Co więcej sprawia, że nikt nie potrafi przejść obok niej obojętnie. Poznaj pigwę w niecodziennej odsłonie, czyli pod postacią czekoladowych ciastek. Sprawdź!

 

Ciastka z pigwą to ciekawa alternatywa dla klasycznych przysmaków. Zaserwuj je na przyjęciu, a z pewnością zaskoczysz swoich gości.

 

Jak przygotować ciastka z pigwą?

Aby móc delektować się tym pysznym deserem, najpierw musisz przygotować konfiturę z pigwy, a dopiero potem ciasteczka. Przetwory z owoców możesz zrobić wcześniej, jednak nie ma gwarancji, że zdążysz przygotować ciastka, przed tym jak domownicy wyjedzą konfitury. Świetnie smakują także z brownie, więc dobrym pomysłem jest przygotowanie od razu większej ilości tego przysmaku.

Lista składników na konfiturę pigwową:

  • 1,5 kg pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 7 goździków,
  • 20 ml soku z cytryny.

Lista składników na ciastka czekoladowe:

  • 260 g mąki pszennej,
  • 260 g mąki krupczatki typ 450,
  • 150 g cukru pudru,
  • 10 ml ekstraktu z wanilii,
  • 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 270 g masła 82%,
  • 2 żółtka,
  • 40 ml śmietany kwaśnej 18%.

Aby zrobić konfiturę, umyj i obierz pigwę, a następnie podziel owoce na pół i wyjmij gniazda nasienne. Potem pokrój je w kostkę i zasyp cukrem, aby puściły sok. Pamiętaj, że może to potrwać kilka godzin, więc zrób to np. dzień przed robieniem konfitury. Jeśli zależy Ci na czasie, do pigwy z cukrem wlej 250 ml wody.

Następnie do wilgotnych owoców dodaj goździki, umieść składniki w garnku i zacznij gotować na małym ogniu. Po około godzinie pigwa powinna nabrać ciemnego koloru. Wtedy dodaj sok z cytryny i podgrzewaj wszystko jeszcze około kwadrans. Gotową konfiturę odstaw do wystygnięcia.

 

Następnie czas przygotować ciasto czekoladowe. Oba rodzaje mąk razem z cukrem pudrem i kakao przesiej do dużej miski. Do suchych składników dodaj zimne masło i posiekaj je na drobne kawałki, aby połączyła się z mąką. Kiedy ciasto będzie miało grudkowatą konsystencję, dodaj żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, a potem szybko zagnieć wszystko ręką. Pamiętaj, aby nie gnieść składników zbyt długo, ponieważ ciasto zacznie przyklejać się do rąk.

Gotową masę owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 2h lub zamrażarce na 30 minut. W tym czasie przygotuj płaską blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie wyciągnij ciasto, rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm i wytnij z niego krążki. Połowę kółeczek połóż na blaszce. W drugiej połowie wytnij np. kieliszkiem, dziurki. Gotowe "obrączki" połóż na blaszce. Piecz ciasteczka ok. 12-15 minut. Resztę ciasta zagnieć i powtórz cały proces.

 

Gotowe ciasteczka wyłóż na kratkę i poczekaj, aż wystygną. Kiedy będą chłodne, na pełne krążki nałóż po łyżce konfitury i przykryj "obrączkami", a następnie odstaw na talerz. Pod wpływem owoców, czekoladowe ciasto nieco zmięknie, dzięki czemu nie będzie się tak kruszyć podczas jedzenia.

 

Aby dodać ciastkom uroku możesz udekorować je np. cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Tak udekorowane z pewnością zrobią prawdziwą furorę na przyjęciu.

Ingredients

Directions

Ciastka czekoladowe z pigwą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *