Ciastka czekoladowe z marchewką

AutorMagda
Ocena

Pyszna i niecodzienna tarta ze szparagami i białą czekoladą

Ilość1 Porcja

Category

 

Stosowanie warzyw w słodkich wypiekach to koncepcja znana od wielu lat. Obecnie powstaje jednak coraz więcej przepisów, które z nią czerpią. Jednym z przykładów są fantastyczne ciastka czekoladowe z marchewką. Są naprawdę pyszne, a jednocześnie pomagają przemycić w diecie trochę pełnej witamin marchwi. Dlatego też idealnie nadadzą się dla dzieci. Sprawdź przepis!

Warzywa w cieście? Jak najbardziej!

Warzywa to świetny dodatek do słodkich wypieków. Wystarczy wymienić chociażby ciasto marchewkowe, za którym wiele osób wprost szaleje lub tzw. leśny mech, do którego dodaje się szpinak. Słodkie warzywa takie jak bataty, dynia, buraki czy właśnie marchew świetnie sprawdzają się w ciastach, nadając im ciekawego aromatu oraz konsystencji. W czekoladowych wypiekach świetnie sprawdza się też cukinia, pozwalająca, np. uzyskać idealnie bogatą strukturę brownie lub stworzyć szybkie muffiny czekoladowe. Co istotne, nieświadoma osoba, na pewno nie zorientuje się, że dany wypiek jest przygotowany według nietypowego przepisu!

 

Dlaczego warto dodawać warzywa do ciasta? Przede wszystkim sprawiają one, że wypieki są miękkie i bardziej wilgotne. Taka konsystencja idealnie współgra, np. ze smakiem czekolady, sprawiając, że deser staje się wyjątkowy. Ponadto dodają błonnika, dzięki czemu łatwiej jest się nasycić mniejszą porcją. Pyszne ciastka czekoladowe z marchewką to świetny pomysł na sobotni deser oraz rewelacyjny dodatek do drugiego śniadania. Na pewno posmakują całej rodzinie. Sprawdź, jak je zrobić!

Ciastka czekoladowe z marchewką – składniki

To bardzo prosty przepis, do którego realizacji nie potrzebujesz wymyślnych składników. Wystarczy przygotować:

  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 100 g masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 400 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g marchwi startej na drobnym oczku,
  • dodatkowy cukier do dekoracji.

Ciastka czekoladowe z marchewką – jak przygotować?

Zacznij od połamania na kawałki i rozpuszczenia czekolady z masłem oraz cukrem waniliowym. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, mikrofalówce lub rondelku z grubym dnem. Następnie odstaw miksturę, aby przestygła. W tym czasie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do naczynia. Następnie w drugim naczyniu zmiksuj jajka z cukrem. Kolejno dodaj do nich przestudzoną masę czekoladową i marchewkę, ponownie dokładnie zmiksuj. Na końcu wsyp mąkę i wymieszaj wszystko razem, a następnie zagnieć. Schłodź w lodówce przez kilka godzin lub krócej w zamrażalniku.

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół) i wyciągnij ciasto z lodówki. Formuj z niego niewielkie kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zanurzaj widelec w cukrze i spłaszczaj nim kulki, tworząc na wierzchu krzyżujące się linie. Piecz około 20 minut, a następnie studź na kratce. Gdy ostygną, są gotowe do jedzenia.

 

Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku (np. w puszcze) przez kilka dni. Zapewne jednak zostaną zjedzone szybciej! Smacznego!

Ingredients

Directions

Ciastka czekoladowe z marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *