Ciastka czekoladowe z dodatkiem białej czekolady

AutorMagda
Ocena

Ciasteczka Owsiano-Czekoladowe

Ilość1 Porcja

Category

Masz ochotę na szybką i pyszną przekąskę w wersji "na słodko"? Szukasz pomysłu na poczęstunek dla gości lub prosty deser do kawy? Co powiesz na połączenie kakao z białą czekoladą? Nie odmawiaj sobie przyjemności i już dziś przygotuj ciastka czekoladowe w tej odsłonie. Ten chrupiący przysmak z pewnością przypadnie Ci do gustu i rozpieści kubki smakowe w upalne, ale nie tylko, dni. Sprawdź!

 

Ciastka czekoladowe to doskonały wybór na lato. Deser nie zmienia swojej konsystencji pod wpływem temperatury i zapewnia prawdziwy "zastrzyk energii" nie tylko w pracy, ale także w podróży i na spacerze. Świetnie sprawdzi się także na pozostałe pory roku – łatwo go przygotować, a do tego cudownie pachnie i nieziemsko smakuje.

Przepis na ciastka czekoladowe

Przygotowanie i upieczenie ciastek czekoladowych zajmuje kilkanaście minut. Dzięki temu już w niecały kwadrans możesz cieszyć się chrupiącym deserem na talerzu. Na początku rozgrzej piekarnik do 170oC, tryb grzania góra-dół.

 

Składniki:

  • 150 g ciepłego masła,
  • 150 g cukru,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 200 g czekolady Białej E.Wedel,
  • 1 jajko,
  • 20 g cukru waniliowego,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • odrobina proszku do pieczenia.

 

Wykonanie:

Wszystkie czekolady pokrój na niewielkie kawałki. Nie ścieraj ich na tarce – większe części będą lepiej wyczuwalne w cieście. Masło umieść w misce, a następnie dodaj jajko i cukier. Zmiksuj składki na puszystą, jajeczną masę. Następnie powoli przesiej do środka mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i dokładnie wszystko wymieszaj. Postaraj się dobrze połączyć składniki tak, aby uzyskać gładkie, lśniące ciasto. Pokrojoną czekoladę dodaj na koniec. Przygotowaną masę włóż na chwilę do lodówki.

 

W tym czasie wyłóż papierem do pieczenia dwie płaskie blaszki i posprzątaj otoczenie, aby nic nie przeszkadzało w formowaniu ciasteczek. Ciasto wyciągnij z lodówki, a następnie odrywaj z niego kawałki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułóż na przygotowanej blaszce w odległości około 5-10 cm. Nie zgniataj! Masa sama przybierze pożądany kształt pod wpływem temperatury. Kiedy wypełnisz całą foremkę, wstaw ją do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.

 

Kiedy 1 partia się piecze, przygotuj następną i tak na zmianę. Ciastka po upieczeniu są dość miękkie, dlatego należy poczekać kilka minut, aż ostygną, a następnie przełożyć je na talerz i poczekać aż zesztywnieją. Choć gorące smakują wybornie, warto być cierpliwym, żeby nie poparzyć sobie języka. 

Co można dodać do ciastek czekoladowych z kawałkami czekolady?

Przepis na ciastka można dowolnie modyfikować, tak jak recepturę na muffiny czekoladowe. Aby urozmaicić smak deseru, możesz sięgnąć po:

  • kawałki pistacji lub migdałów obranych ze skórki – najlepiej w wersji na słono. Sprawią, że ciastka będą miały niezwykły smak i będą wspaniale chrupać podczas jedzenia,
  • liofilizowane owoce, np. maliny – to świetny wybór, jeśli chcesz, żeby ciastka miały niesamowity aromat i smak. Dodatkowo owoce sprawią, że ciastka będą wyglądać bardzo oryginalnie.

 

Możesz także zamienić białą czekoladę na kolorowe, czekoladowe cukierki. Wystarczy, że ułożysz je na górze każdej kulki przed pieczeniem, a będą prezentować się na stole niezwykle uroczo.

 

Zrób pyszne, czekoladowe ciasteczka już dziś, a z pewnością nie pożałujesz swojego wyboru!

Ingredients

Directions

Ciastka czekoladowe z dodatkiem białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *