Ciasteczka świąteczne z kolorowymi witrażykami

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Święta to nie tylko pierniczki, chociaż trzeba przyznać, że są naprawdę pyszne! W Twoim domu na święta nie może zabraknąć czegoś jeszcze – delikatnych, kruchych ciasteczek z witrażykami. Są szybkie, proste w przygotowaniu i znikają w mgnieniu oka! Brzmi jak idealny przepis na świąteczne słodkości, prawda? Możesz przygotować je już kilka dni wcześniej.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: łatwy   

Lista składników:

Kruche ciasto:       

  • 240 g mąki pszennej,
  • 100 g drobnego cukru do wypieków,
  • 120 g masła,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

 

Dodatkowo:

  • 100 g kolorowych landrynek.

 

Sposób przygotowania:

  1. Do wykonania ciasteczek potrzebować będziesz: szerokiej blaszki, papieru do pieczenia, moździerza do rozdrobnienia landrynek i foremek do wykrawania kształtu – najlepiej użyć tych podwójnych, wtedy od razy wytniesz kształt pod witrażyk.
  2. Zacznij od zagniecenia kruchego ciasta. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Masło powinno być twarde, jajka i śmietana w temperaturze pokojowej. Aby ciasto łatwiej się łączyło, masło możesz posiekać na mniejsze kawałki albo zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Zagnieć ciasto rękami, tylko do połączenia składników. Uformuj kulkę, zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki, mniej więcej na godzinę.
  3. Kolorowe landrynki rozkrusz w moździerzu. Może zająć Ci to kilka minut. Wybierz dowolne kolory, a jeśli chcesz, żeby witrażyki były bardziej wyraziste, możesz dodać kilka kropel barwnika spożywczego w żelu. Same landrynki jednak wystarczą – witrażyki po upieczeniu będą miały złoto-karmelowy kolor.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki. Podziel na cztery równe części, każdą rozwałkuj na blacie podsypanym mąką. Ciasto powinno mieć grubość ok. 4 mm.
  5. Foremkami wycinaj wybrane kształty, zostawiając „dziurkę” o dowolnym kształcie w środku ciasteczka.
  6. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz zrobić to nożem, wtedy ciastka nie będą się rozpadać.
  7. Do każdej dziurki wsyp płaską łyżeczkę proszku z landrynek, może być z małą górką.
  8. Piekarnik nagrzej do 1800C i piecz każdą partię ciasteczek przez 10-13 minut, aż się zarumienią.
  9. Zanim zdejmiesz ciasteczka z papieru do pieczenia, odczekaj kilka chwil – cukier musi odpowiednio stwardnieć.

Dobrze zaplanowane święta

Wszyscy wiemy, jak bardzo trudno pogodzić czasami wszystkie zadania, które musimy wykonać w tym przedświątecznym szaleństwie. Dlatego właśnie takie proste i szybkie przepisy są doskonałe wtedy, kiedy liczy się każda chwila – a przygotowanie ich to czysta przyjemność! Kruche ciasteczka z witrażykiem możesz przygotować już nawet kilka dni przed Świętami. Wystarczy, że będziesz przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu wciąż będą pyszne i chrupiące.

 

Zobacz też inne świąteczne słodkości, które możesz przygotować dla najbliższych: przepis na kakaowe naleśniki i przepis na babkę czekoladową.

Ingredients

Directions

Ciasteczka świąteczne z kolorowymi witrażykami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *