Święta to nie tylko pierniczki, chociaż trzeba przyznać, że są naprawdę pyszne! W Twoim domu na święta nie może zabraknąć czegoś jeszcze – delikatnych, kruchych ciasteczek z witrażykami. Są szybkie, proste w przygotowaniu i znikają w mgnieniu oka! Brzmi jak idealny przepis na świąteczne słodkości, prawda? Możesz przygotować je już kilka dni wcześniej.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 12
Stopień trudności: łatwy
Lista składników:
Kruche ciasto:
- 240 g mąki pszennej,
- 100 g drobnego cukru do wypieków,
- 120 g masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 jajko,
- 2 łyżki śmietany 18%.
Dodatkowo:
- 100 g kolorowych landrynek.
Sposób przygotowania:
- Do wykonania ciasteczek potrzebować będziesz: szerokiej blaszki, papieru do pieczenia, moździerza do rozdrobnienia landrynek i foremek do wykrawania kształtu – najlepiej użyć tych podwójnych, wtedy od razy wytniesz kształt pod witrażyk.
- Zacznij od zagniecenia kruchego ciasta. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Masło powinno być twarde, jajka i śmietana w temperaturze pokojowej. Aby ciasto łatwiej się łączyło, masło możesz posiekać na mniejsze kawałki albo zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Zagnieć ciasto rękami, tylko do połączenia składników. Uformuj kulkę, zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki, mniej więcej na godzinę.
- Kolorowe landrynki rozkrusz w moździerzu. Może zająć Ci to kilka minut. Wybierz dowolne kolory, a jeśli chcesz, żeby witrażyki były bardziej wyraziste, możesz dodać kilka kropel barwnika spożywczego w żelu. Same landrynki jednak wystarczą – witrażyki po upieczeniu będą miały złoto-karmelowy kolor.
- Ciasto wyjmij z lodówki. Podziel na cztery równe części, każdą rozwałkuj na blacie podsypanym mąką. Ciasto powinno mieć grubość ok. 4 mm.
- Foremkami wycinaj wybrane kształty, zostawiając „dziurkę” o dowolnym kształcie w środku ciasteczka.
- Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz zrobić to nożem, wtedy ciastka nie będą się rozpadać.
- Do każdej dziurki wsyp płaską łyżeczkę proszku z landrynek, może być z małą górką.
- Piekarnik nagrzej do 1800C i piecz każdą partię ciasteczek przez 10-13 minut, aż się zarumienią.
- Zanim zdejmiesz ciasteczka z papieru do pieczenia, odczekaj kilka chwil – cukier musi odpowiednio stwardnieć.
Dobrze zaplanowane święta
Wszyscy wiemy, jak bardzo trudno pogodzić czasami wszystkie zadania, które musimy wykonać w tym przedświątecznym szaleństwie. Dlatego właśnie takie proste i szybkie przepisy są doskonałe wtedy, kiedy liczy się każda chwila – a przygotowanie ich to czysta przyjemność! Kruche ciasteczka z witrażykiem możesz przygotować już nawet kilka dni przed Świętami. Wystarczy, że będziesz przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu wciąż będą pyszne i chrupiące.
Zobacz też inne świąteczne słodkości, które możesz przygotować dla najbliższych: przepis na kakaowe naleśniki i przepis na babkę czekoladową.