Ciasteczka czekoladowe z pistacjami

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Pistacje i czekolada to połączenie idealne – orzechy pozwalają na przełamanie jej słodkiego smaku, jednocześnie zupełnie zmieniając konsystencję wypieku. Takie przekąski sprawdzą się doskonale zarówno podczas towarzyskich spotkań, jak i na co dzień, zwłaszcza gdy kochasz czekoladowe wypieki.

 

Pistacje, zwłaszcza solone, komponują się doskonale ze słodką czekoladą. Przygotowanie ciasteczek na bazie tych dwóch składników jest niezwykle proste. Sprawdź, jak stworzyć przekąski idealne do kawy i nie tylko.

Jak przygotować ciasteczka czekoladowe z pistacjami?

Do przygotowania ciasteczek czekoladowych konieczne jest wcześniejsze rozpuszczenie masła i wyjęcie wszystkich składników, by uzyskały temperaturę pokojową. Przed rozpoczęciem mieszania poszczególnych produktów warto nagrzać piekarnik, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

 

Składniki na ciasteczka czekoladowe z pistacjami:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 100 g cukru,
  • 80 g masła,
  • 90 g czekolady E.Wedel Gorzkiej Klasycznej 64%,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 50 g pistacji (najlepiej solonych),
  • 1 jajko.

 

Sposób przygotowania:

Umieść wszystkie składniki oprócz czekolady w misce. Zagnieć do połączenia, aż masa stanie się lekko klejąca. Pokrusz czekoladę na drobne kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj całość. Uformuj niewielkie kulki z masy i spłaszcz je na papierze do pieczenia. W każde ciastko wetknij po kilka pistacji (całych lub posiekanych, w zależności od własnych preferencji). Piecz przez około 10-12 min w temperaturze 175°C z grzaniem góra-dół. Po upieczeniu otwórz piekarnik i poczekaj, aż ciastka lekko ostygną. Następnie zdejmij je z blachy.

 

Układając ciasteczka na blaszce, trzeba pamiętać, by zachować odpowiednie odstępy – w trakcie pieczenia masa jeszcze bardziej się rozpłynie i urośnie. W innym przypadku ciasteczka złączą się ze sobą, tracąc okrągły kształt.

Jak zmodyfikować przepis na czekoladowe ciasteczka z pistacjami?

W ten sposób można przygotować również czekoladowe babeczki. Konieczne jest jednak wylanie masy do papierowych lub silikonowych papilotek, zamiast spłaszczania ich na papierze do pieczenia. Wówczas pistacje można umieścić zarówno w środku babeczki, jak i na wierzchu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić babeczki czekoladowe, pamiętaj o kilku zasadach. Ciasto umieszczone w papilotkach powinno sięgać maksymalnie do 2/3 ich wysokości, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury znacznie urośnie. Podczas przygotowywania babeczek zamiast ciastek konieczne jest również zastosowanie dłuższego czasu pieczenia, wynoszącego około 15-20 minut – w razie potrzeby istnieje również opcja sprawdzenia stopnia upieczenia drewnianym patyczkiem.

 

Zarówno ciastka czekoladowe z pistacjami, jak i babeczki wykonane z tej samej masy można wzbogacić innymi składnikami. Mowa tu o pozostałych gatunkach orzechów, a także suszonych owocach. Doskonale sprawdzą się m.in. rodzynki czy żurawina. Gotowe ciasteczka można także oprószyć cukrem pudrem, podkreślając ich nierównomierną strukturę.

Ingredients

Directions

Ciasteczka czekoladowe z pistacjami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *