Ciasteczka czekoladowe z figami

AutorMagda
Ocena

babeczki z białą czekoladą

Ilość1 Porcja

Category

Liczba porcji: 30

Łączny czas: 24 godziny i 35 min

Przygotowanie: 35 min

Oczekiwanie: 24 godziny

Poziom trudności: Łatwe

Wszyscy lubią czekoladowe ciasteczka. Ładnie wyglądają, pięknie pachną i pysznie smakują. Sprawdzają się na firmowych konferencjach i rodzinnych przyjęciach. Ciężko im odmówić. Pojawia się pytanie: czy można udoskonalić perfekcję? Okazuje się, że tak! Spróbuj obłędnego połączenia soczystych, słodkich fig i kruchych, czekoladowych ciastek.

Lista składników:

  • 300 g miękkiego masła,
  • 500 g brązowego cukru,
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 340 g czekolady E.Wedel Gorzkiej z orzechami,
  • 230 g suszonych fig ,
  • Opcjonalnie: 120 g prażonych orzechów włoskich.

 

Sposób przygotowania:     

  1. Posiekaj figi, gorzką czekoladę i opcjonalnie orzechy. Odłóż je na bok.
  2. Masło i cukier przełóż do misy miksera. Ubijaj je razem 3-4 minuty na środkowym biegu, aż masło stanie się puszyste. Od czasu do czasu zgarniaj je do środka naczynia.
  3. Do miski z masłem i cukrem dodaj pojedynczo jajka. Całość ponownie wymieszaj.
  4. Dodaj ekstrakt waniliowy. Odstaw gotową masę na bok.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
  6. Uruchom mikser na niskiej prędkości. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
  7. Do masy dodaj figi, czekoladę i orzechy. Całość delikatnie wymieszaj.
  8. Przełóż ciasto do miski. Przykryj ją ściereczką i umieść w lodówce na co najmniej 24 godziny.
  9. Podgrzej piekarnik do 220oC, tryb grzania góra-dół. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia.
  10. Poczekaj 10 minut, aż wyjęta z lodówki masa nieco się ogrzeje.
  11. Nabierz 1,5 łyżki ciasta i uformuj w dłoniach kulkę rozmiaru limonki. Następnie delikatnie spłaszcz, by otrzymać okrąg o średnicy 4-5 centymetrów.
  12. Powtórz proces do momentu, gdy ułożysz na blaszce około 12 ciastek. Zachowaj między nimi 5 centymetrów odstępu. Pamiętaj, że będą rosnąć pod wpływem temperatury.
  13. Ciastka piecz partiami przez 8-9 minut. Wyjmij je z piekarnika w chwili, gdy brzegi zaczną brązowieć. Ich środek powinien wyglądać na miękki.
  14. Poczekaj 5 minut, aż wypieki nieco się przestudzą. Potem przełóż je na metalowy ruszt, aż całkowicie ostygną.
  15. Zajadaj się ciasteczkami w towarzystwie kawy, herbaty czy wody mineralnej. Doskonałym dodatkiem będą też lody E.Wedel OH! Truskawkowe.

Do jakich jeszcze przepisów warto włączyć figi?

Wszystkie słodkie wypieki skorzystają, gdy dodasz do nich owocową nutę. W przypadku ciasteczek sprawdzą się suszone owoce i jagody. Pamiętaj, że figi możesz zastąpić żurawiną, dziką różą, truskawką czy morelą.

Jeśli masz dostęp do świeżych fig, zrób z nich domowy dżem, np. do babeczek czekoladowych. To doskonały sposób, by nadać im dodatkowej miękkości i słodyczy.

Jak przechowywać ciasteczka?

Wszystkie wypieki zarówno ciastka, jak i muffiny czekoladowe, muszą być odpowiednio zabezpieczone przed szkodliwym działaniem temperatury, światła słonecznego i powietrza.

Zainwestuj w hermetyczne opakowania, jak plastikowe pojemniki z dopasowaną pokrywką. Alternatywą jest folia aluminiowa, którą możesz szczelnie owinąć swoje ciasteczka. Niezależnie od rodzaju wypieków, warto przechowywać je w ciemnym i chłodnym miejscu, jak lodówka, spiżarka czy piwnica.

Pamiętaj, żeby pakować je, dopiero gdy już całkowicie wystygną!

Ingredients

Directions

Ciasteczka czekoladowe z figami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *