Chałwa czekoladowa

AutorMagda
Ocena

ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Ilość1 Porcja

Category

 

Liczba porcji: 1

Łączny czas: 20 min

Przygotowanie: 10 min

Oczekiwanie: 10 min

Poziom trudności: Łatwe

Wszyscy uwielbiają proste i pyszne desery, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Co powiesz na ekspresową, czekoladową chałwę? Ten przepis to prawdziwa perełka dla fanów słodkich przekąsek! To sycące i aromatyczne ciasto, które udaje się za każdym razem. Nie czekaj! Stwórz swoją własną, czekoladową chałwę!

Lista składników:

  • 400 g cukru pudru,
  • 115 ml zimnej wody,
  • 500 g nasion sezamu,
  • 60 ml oliwy,
  • 115 g czekolady E.Wedel Mocno Mlecznej,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej suchą patelnię. Wysyp na nią sezam i zredukuj ogień do średniego płomienia. Praż nasiona przez 3 do 5 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru.
  2. Pamiętaj, aby przez cały czas mieszać zawartość patelni drewnianą lub silikonową łyżką. Gotowe, aromatyczne nasiona, pozostaw do wystygnięcia.
  3. Przestudzony sezam wsyp do misy blendera. Miksuj przez kilkadziesiąt sekund, do uzyskania konsystencji proszku.
  4. Dodawaj oliwę po łyżce, mieszając gęstniejącą masę.
  5. Przełóż gotową pastę tahini do miski.
  6. Do pustego garnka dodaj wodę i cukier puder. Zagotuj masę bez jej mieszania.
  7. Czekoladę połam na kawałki i przełóż do miseczki. Rozpuść ją w kąpieli wodnej. Jeśli wolisz skorzystać z kuchenki mikrofalowej, co 10 sekund wyciągaj naczynie i mieszaj jego zawartość, żeby uniknąć przypalenia. Do gorącej masy dodaj kardamon.
  8. W międzyczasie ponownie podgrzej pastę tahini, by była ciepła, ale nie gorąca.
  9. Kiedy woda z cukrem pudrem zacznie się gotować, dodaj ją do pasty tahini. Wlewaj ją stopniowo, energicznie mieszając.
  10. Gdy masa będzie jednolita, dodaj roztopioną czekoladę. Jeśli wymieszasz ją delikatnie, na chałwie zostanie piękny, marmurkowy wzorek.
  11. Całość przelej do małej foremki, wyłożonej folią spożywczą. Możesz użyć keksówki, a następnie odstaw do przestygnięcia lub schowaj do lodówki.
  12. Chałwę podawaj po przestygnięciu, najlepiej następnego dnia.

Chcesz urozmaić swój przepis?

Zamiast przygotowania tradycyjnej chałwy, możesz użyć masy chałwowej jako przełożenia do babeczek! Wystarczy, że nieco zmodyfikujesz nasz sprawdzony przepis na muffiny czekoladowe!

Postępuj zgodnie z instrukcją, aż do momentu wykładania ciasta do papilotek. Wtedy, zamiast napełniać foremki do 2/3 ich wysokości, wyłóż tylko 1 łyżkę masy. Następnie przykryj ją łyżką domowej chałwy. Na końcu nałóż drugą łyżkę ciasta. Piecz babeczki zgodnie z przepisem – przez 20 minut, w temperaturze 190oC. 

Przestudzone muffinki możesz udekorować bitą śmietaną. Świetnie sprawdzi się też polewa z czekolady E.Wedel Karmelowej z solonymi orzeszkami.

Z podanych składników upieczesz około 16 babeczek.         

Jak zmodyfikować przepis na chałwę?

Dodaj do masy szczyptę gruboziarnistej soli. W ten sposób podkręcisz naturalny smak czekolady, a chałwa stanie się jeszcze bardziej wyrazista!

Jeśli chałwa jest dla Ciebie za słodka, przełam jej smak czekoladą E.Wedel Gorzką z nadzieniem o smaku espresso. Nuta kawy uwydatni orzechowy aromat sezamu, który stanowi serce całego deseru. Wystarczy, że zamienisz połowę mlecznej czekolady z przepisu na jej gorzki odpowiednik.

Zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem?

Postaw na sprawdzone rozwiązania! Skorzystaj z naszych porad, które sprawdzą się podczas przygotowywania m.in. brownie, babeczek i innych czekoladowych smakołyków! Pamiętaj też, że w sklepach dostępna jest gotowa pasta tahini.

Ingredients

Directions

Chałwa czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *