Brownie ze śliwkami – przepis

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Idealne brownie ze śliwkami – lista niezbędnych składników

Lista składników potrzebnych do przygotowania tego klasycznego ciasta nie jest rozbudowana. Do upieczenia około 20 porcji wystarczy:

 200 g mąki
 4 jajka
 150 g masła
 łyżka cynamonu lub przyprawy korzennej
 250 g cukru
 200 g suszonych śliwek

Jak wybrać odpowiednią czekoladę do brownie?

Ważnym elementem przepisu jest wybór odpowiedniej czekolady. Aby cieszyć się intensywnym smakiem ciasta, należy wybrać czekoladę dobrej jakości. W większości przepisów korzysta się z gorzkiej odmiany, takiej jak czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel. Miłośnicy wykwintnych smaków mogą postawić na wariant 80%. Jeśli natomiast ciasto ma być bardziej delikatne i pozbawione intensywnej kakaowej goryczki, sprawdzi się także mleczna czekolada.

Przygotowujemy ciasto!

Zaopatrzeni w niezbędne składniki możemy przystąpić do przygotowywania ciasta. W pierwszej kolejności należy umieścić masło w rondlu lub małym garnuszku, dodać do niego cynamon lub przyprawę korzenną i roztopić na niedużym ogniu. Później dodajemy do masła podzieloną na kostki czekoladę i intensywnie mieszamy, dopóki czekolada się nie roztopi, a następnie zdejmujemy naczynie z ognia.

Jajka i cukier miksujemy w oddzielnym naczyniu, po czym dodajemy do nich roztopione wcześniej masło oraz czekoladę i mieszamy, dopóki nie powstanie gładka jednolita masa. Czas dodać do ciasta mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na tym etapie do naczynia możemy także wsypać suszone śliwki, jednak część z nich warto zostawić do udekorowania ciasta, zwłaszcza jeśli będzie one pokryte polewą.

Jak długo piecze się brownie?

Brownie najczęściej powstaje w niedużej kwadratowej lub prostokątnej formie, którą należy nasmarować masłem. Piekarnik powinien być nastawiony na maksymalnie 180 stopni Celsjusza. Po jego nagrzaniu i wlaniu ciasta do foremki pieczenie trwa mniej więcej pół godziny. Tak dzieje się w przypadku podanych przez nas proporcji. Jeśli spodziewamy się większej liczby gości lub pragniemy przygotować zapas ciasta na kilka dni, można je podwoić, pamiętając o tym, by odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.

Jak przygotować polewę?

Brownie ze śliwkami smakuje najlepiej, jeśli jest zwieńczone polewą. Tę również łatwo przygotujemy w domowych warunkach. Wystarczy z jedną łyżką masła roztopić tabliczkę czekolady, podobnie jak miało to miejsce na początku przygotowywania ciasta. Gdy utworzy się jednolita gładka masa, wylewamy ją na upieczone ciasto spoczywające w foremce. Z wierzchu posypujemy je pozostałymi suszonymi śliwkami i bakaliami. Idealne brownie powinno przypaść do gustu domownikom i odwiedzającym nas gościom.

Ingredients

 200 g mąki
 4 jajka
 150 g masła
 łyżka cynamonu lub przyprawy korzennej
 250 g cukru
 200 g suszonych śliwek

Directions

Brownie ze śliwkami – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *