Brownie z dziką różą

AutorMagda
Ocena

tarta czekoladowa

Ilość1 Porcja

Category

 

Liczba porcji: 16

Łączny czas: 45 min

Przygotowanie: 15 min

Oczekiwanie: 30 min

Poziom trudności: Średni

Ludzie dzielą się na fanów doskonałego brownie i osoby, które jeszcze go nie odkryły. To ciasto to niewątpliwy cesarz wśród wypieków. Jest wilgotne i sycące, a przede wszystkim, mocno czekoladowe. Można je wzbogacić na różne sposoby m.in. aromatyczną dziką różą, która nadaje mu lekkości. Zobacz, jak je przygotować.

 

Lista składników:

  • 110 g roztopionego masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki mocnej, przestudzonej kawy,
  • 65 g mąki pszennej,
  • 30 g konfitury z dzikiej róży,
  • 100 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 2 duże jajka, lekko ubite,
  • 100 g cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • opcjonalnie: łyżeczka kardamonu i imbiru.

 

Sposób przygotowania:     

  1. Nagrzej piekarnik do 160oC, tryb termoobieg. Kwadratową blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby papier nieco wystawał nad ranty naczynia. To ułatwi Ci wyciągnięcie gotowego ciasta.
  2. W dużej misce połącz jajka z cukrem. Mieszaj masę przez kilka minut, aż uzyskasz równomierną konsystencję.
  3. Dodaj rozpuszczone masło, ekstrakt z wanilii, kawę, sól, kardamon i imbir. Ponownie wymieszaj.
  4. Do miski wsyp kakao i mąkę. Połącz wszystkie składniki.
  5. Ostrożnie wylej masę na blaszkę. Używając łyżeczki, wyłóż konfiturę z dzikiej róży. Przy pomocy patyczka albo widelca rozprowadź ją po całej powierzchni.
  6. Piecz ciasto przez 30 minut lub do momentu, aż włożony drewniany patyczek okaże się całkowicie suchy.
  7. Gotowe ciasto pozostaw do przestygnięcia. Po 15 minutach wyjmij je z blaszki i przełóż na metalowy ruszt.
  8. Chłodne ciasto podziel na 16 kawałków. Podawaj samo lub z lodami E.Wedel OH! Słony karmel.

Jak samodzielnie przygotować konfiturę z dzikiej róży?

Domowe przetwory to nieoceniony przyjaciel wszystkich wypieków. Można stosować je jako wypełnienie do babeczek, dekorację ciast czy słodki dodatek do herbaty.

 

Konfitura z owoców dzikiej róży jest słodka, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. By uzyskać około 200 g gotowego produktu, przygotuj 100 g owoców, 60 g cukru, łyżeczkę soku z cytryny i pół szklanki wody.

Owoce umyj, przekrój na pół, oczyść z ogonków i szypułek. Zalej je wodą i gotuj na małym ogniu około godziny, aż zmiękną. Następnie dodaj cukier i kontynuuj gotowanie do momentu, gdy owoce zaczną się rozpadać. Masę przetrzyj przez sitko. Dodaj do niej sok z cytryny.

Twoja konfitura jest gotowa! Teraz możesz użyć jej od razu podczas pieczenia brownie albo zabrać się za jej pasteryzację.  

Dlaczego ciasta powinny stygnąć na metalowym ruszcie?

Pieczenie to więcej niż wysokiej jakości składniki i świetne przepisy. To też właściwe przechowywanie gotowych wypieków. Serce każdego cukiernika pęka na myśl o opadniętym biszkopcie czy wysuszonym cieście. Dlatego tak ważne są pierwsze minuty po wyjęciu słodkości z piekarnika.

Ciasta zostawione na ruszcie szybciej stygną. Temperatura spada równomiernie, przez co zachowują też swoją strukturę. W przypadku studzenia na blaszce ryzykujemy, że część wypieków zeschnie, a na innych skropli się wilgoć.

Interesują Cię także inne wypieki? Wypróbuj tradycyjne ciasto czekoladowe, które będzie idealnym deserem dla Ciebie i Twoich bliskich.

Ingredients

Directions

Brownie z dziką różą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *