Brownie z dodatkiem jabłek

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Brownie to amerykański klasyk, który cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Jego popularność jest tak ogromna, że obecnie to ciasto czekoladowe pojawia się w wielu różnych odsłonach. Ciekawą propozycją jest brownie z dodatkiem jabłek. Poznaj przepis, przygotuj ciasto i sprawdź, czy przypadnie Ci do gustu!

 

Brownie to charakterystyczne ciasto – zupełnie inne niż biszkopt czekoladowy. W przeciwieństwie do niego jest wilgotne, ciężkie i ma zbitą konsystencję. Między innymi dlatego znajduje wielu zwolenników – osób, które uwielbiają intensywność czekolady. Od czasu do czasu warto jednak pokusić się o pewną odmianę, dodając do brownie inne składniki.

Jak przygotować brownie z jabłkami?

Brownie z jabłkami to połączenie amerykańsko-polskich smaków. Słodycz i intensywność czekolady przełamują tutaj delikatnie kwaskowate jabłka wyłożone na wierzch ciasta.

 

Niezbędne składniki to:

  • 270 g czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 łyżek mąki,
  • szczypta soli,,
  • 4 jabłka średniej wielkości,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżki wody.

Z powyższych ilości przygotujesz brownie na blaszkę o wymiarach ok. 20x20 cm.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i ustaw na tryb termoobiegu.
  2. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plastry.
  3. Umieść plasterki w garnku, dodaj cynamon i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu – do czasu, aż jabłka staną się delikatnie miękkie.
  4. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę – aż do zagotowania.
  5. Garnek zdejmij z palnika i wrzuć połamaną na drobno czekoladę. Poczekaj aż się rozpuści.
  6. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z odrobiną soli.
  7. Do piany dodaj cukier i miksuj aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ubitą pianę wstaw do lodówki.
  8. Do płynnej czekolady dodaj żółtka i całość wymiksuj.
  9. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj mikserem do połączenia składników.
  10. Do masy dodaj łyżkę białek i wymiksuj.
  11. Dodaj resztę białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  12. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Wyrównaj powierzchnię.
  14. Na wierzchu ułóż jabłka.
  15. Formę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.

Jeżeli chcesz, aby ciasto bardziej przypominało biszkopt czekoladowy z jabłkami, czas pieczenia możesz wydłużyć o kilka minut. Im dłużej będzie w piekarniku, tym stanie się bardziej „suche”.

O czym pamiętać przy pieczeniu brownie?

W przygotowaniu brownie nie ma nic trudnego, o ile dysponujesz sprawdzonym przepisem oraz będziesz trzymać się najważniejszych wskazówek. O czym zatem należy pamiętać? Znaczenie mają:

  • wysokiej jakości czekolada – jeśli lubisz mniej słodkie smaki, czekoladę mleczną możesz zastąpić czekoladą gorzką,
  • wybór lekko kwaskowatych jabłek – warto postawić, np. na szarą renetę, antonówkę lub papierówkę (te dwa ostatnie pojawiają się sezonowo (papierówka pod koniec lipca, zaś antonówka dopiero jesienią),
  • odpowiedni czas pieczenia – jeżeli chcesz, aby ciasto stało się bardziej suche niczym biszkopt czekoladowy, wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.

Z takim przygotowaniem możesz rozpocząć pracę nad brownie z dodatkiem jabłek. Smak tego wypieku z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Tobie, ale również domownikom i gościom. 

Ingredients

Directions

Brownie z dodatkiem jabłek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *